1papryczka chilimała; bardzo drobno pokrojona; można ją zastąpić płaską łyżeczką chili w proszku albo papryczką z puszki
½papryki dowolnego koloruopcjonalnie; pokrojona w drobną kostkę
2łodygi selera naciowegoduże; pokrojone na plasterki grubości ok. 0,5 cm
1marchewkaduża; starta na tarce o drobnych oczkach
3pomidorypokrojone w kostkę o szerokości ok. 1,5 cm; zamiast świeżych pomidorów można wykorzystać 2 szklanki soku pomidorowego 100% lub wysokiej jakości pulpy/passaty pomidorowej
2łyżki oliwy z oliwek
½łyżeczkisoli
pieprz
Farsz mięsny
250gwołowiny lub wieprzowinymielona
2łyżki oliwy z oliwek
Sos beszamelowy
2szklanki mleka
2-3łyżki mąki pszennej
50gmasła¼ kostki
1szczyptastartej gałki muszkatołowej
½łyżeczki soli
¼łyżeczki pieprzu
Pozostałe składniki
1opakowanie makaronu do lasagnetaki, którego nie trzeba obgotowywać przed pieczeniem
2kulki mozzarellipokrojone w cienkie plasterki
Instrukcje
Cebulę szklimy na patelni, pod koniec dodajemy czosnek.
Dokładamy utartą marchewkę, mieszamy i podsmażamy do miękkości.
Dodajemy paprykę i seler naciowy, podsmażamy do miękkości. W razie potrzeby dolewamy jeszcze odrobinę oliwy z oliwek.
Dokładamy pomidory (lub zalewamy gotowym sosem pomidorowym). Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy papryczkę chili. Mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze przez kilka minut.
Mięso
Rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy mielone mięso do lekkiego zrumienienia.
Beszamel
W małym rondelku roztapiamy masło. Dosypujemy mąkę i robimy zasmażkę.
Do zasmażki dolewamy mleko i dosypujemy przyprawy. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, aż sos lekko zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia.
Układanie warstw lasagne
Kiedy mamy już przygotowane farsze, dzielimy je na 4 równe części (jeśli robimy wersję warzywną bez mięsa, mogą to być 3 części).
Na dno naczynia wlewamy niewielką ilość sosu beszamelowego i kładziemy pierwszą warstwę makaronu. Jeśli naczynie żaroodporne ma zaokrąglone brzegi, możemy delikatnie nadłamywać makaron, żeby lepiej się układał.
Na makaron nakładamy farsz warzywny, potem mięsny. Farsze przykrywamy mozzarellą, na wierzch kładziemy makaron. Następnie sos, farsze, mozzarella itd.
Kończymy ułożeniem ostatniej warstwy makaronu. Ponieważ może on nam się łatwo przypiec podczas pieczenia, polecam obficie polać go po wierzchu sosem beszamelowym lub posmarować miękkim masłem.
Pieczenie lasagne
Naczynie przykrywamy, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i zapiekamy przez ok. 30-40 minut, w zależności od instrukcji podanej na opakowaniu makaronu.
Po upieczeniu kroimy na 4 części i płaską łopatką nakładamy na talerze.