Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Kurczak z porem i pieczarkami
Kurczak z porem i pieczarkami to smaczne połączenie i pomysł na proste danie. Można zaserwować go z ryżem lub makaronem i udekorować świeżą kolendrą lub miętą.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
10
minuty
minuty
Czas gotowania:
20
minuty
minuty
Łączny czas:
30
minuty
minuty
Rodzaj:
Danie główne
Kuchnia:
Europejska
Słowo kluczowe:
kurczak z porem i pieczarkami
Servings:
4
osoby
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
2
podwójne piersi z kurczaka
pokrojone w kawałki wielkości jednego kęsa
250
g
pieczarek
pokrojone w drobną kostkę
1
por
duży; biała część, pokrojony w talarki
1
szklanka
mleka
3
łyżki
mąki kukurydzianej
1
cytryna
tylko starta skórka
garść natki pietruszki
drobno pokrojona
2
łyżeczki
suszonego estragonu
1
szklanka
bulionu drobiowego
2
łyżki
oliwy z oliwek
sól, pieprz
Instrukcje
Kurczaka smażę szybko na dużym ogniu, dodajemy pieczarki. Po ok. 5 minutach, gdy mięso się przyrumieni, dokładam pora.
Po kolejnych 5 minutach zalewam bulionem, a następnie dolewam mleko wymieszane z mąką. Doprawiam solą i pieprzem. Duszę przez następnych 5 minut.
Na koniec doprawiam ziołami: natką pietruszki, estragonem i skórką z cytryny.
Jeśli odgrzewam kurczaka następnego dnia i sos jest już zbyt gęsty, można rozrzedzić go jogurtem naturalnym lub śmietaną.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Uwagi
Jak pokroić cebulę
Jak ugotować makaron
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!