Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Kormos
Kormos czyli grecki blok czekoladowy. Pyszny, łatwy deser bez pieczenia - kormos z mleka, likieru, czekolady i herbatników.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
8
godziny
godziny
10
minuty
minuty
Łączny czas:
8
godziny
godziny
10
minuty
minuty
Rodzaj:
Deser
Kuchnia:
Grecka
Słowo kluczowe:
kormos
Servings:
12
osób
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
200
g
masła
1 kostka
125
g
gorzkiej czekolady
2
łyżki
cukru
½
szklanki
mleka
½
szklanki
likieru
u mnie gruszkowy, można też dodać pomarańczowy, limonkowy, czekoladowy, wiśniowy, kawowy lub orzechowy
2-3
duże paczki herbatników
ok. 200-300 g
1
jajko
opcjonalnie
Instrukcje
Masło roztapiam z czekoladą i cukrem, trzymając garnek uniesiony nad gazem i cały czas mieszając.
Dodaję mleko, jajko, alkohol, nadal mieszam i podgrzewam, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dorzucamy niezbyt drobno pokruszone herbatników, ostatni raz mieszam.
Masę dzielę na dwie części i każdą wylewam na dość duży kawałek folii aluminiowej lub wlewam całość do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Zawijam i wstawiam do zamrażarki (w moim przypadku - na balkon, gdzie mróz osiągał akurat poziom -10 °C). Kormos najlepiej jest mrozić całą noc.
Przed podaniem kroję w plastry lub w dużą kostkę.
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!