Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Karp po żydowsku
Wyjątkowy karp po żydowsku z cebulą, rodzynkami i piwem lub winem. Obsmażany, następnie duszony w sosie.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
10
minuty
minuty
Czas gotowania:
30
minuty
minuty
Łączny czas:
40
minuty
minuty
Rodzaj:
Danie główne
Kuchnia:
Polska
Słowo kluczowe:
karp po żydowsku
Servings:
6
Calories:
376
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
1
cały karp
ok. 1 kg; wypatroszony, bez łusek, odcięta głowa i ogon, pokrojony w dzwonka, dokładnie wypłukany w zimnej wodzie
50
g
rodzynek
opłukane w zimnej wodzie
2
szklanki
jasnego piwa lub białego wina wytrawnego
1
duża cebula
pokrojona drobno lub w półksiężyce
50
g
masła
¼ kostki; można je zastąpić 4 łyżkami masła klarowanego
5
goździków
¼
cytryny
tylko starta skórka
2
łyżki
białego octu winnego lub soku z cytryny
sól, pieprz
Instrukcje
Dzwonka karpia nacieramy solą i pieprzem oraz potłuczonymi w moździerzu goździkami i skrapiamy octem winnym lub sokiem z cytryny.
Cebulę podsmażamy na maśle, bez rumienienia.
Na patelni układamy dzwonka karpia pomiędzy cebulą i wlewamy piwo lub wino.
Dusimy rybę pod przykryciem przez ok. 30 minut na niewielkim ogniu.
Delikatnie wyjmujemy rybę i przekładamy na talerze, a do sosu dodajemy rodzynki i odparowujemy, żeby się lekko zredukował.
Zredukowany sos doprawiamy sos skórką z cytryny.
Karpia polewamy sosem i podajemy.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Uwagi
Jak zrobić
masło klarowane
Jak pokroić cebulę
Wartości odżywcze
Serving:
250
g
|
Kalorie:
376
kcal
|
Carbohydrates:
12
g
|
Białko:
30
g
|
Fat:
16
g
|
Tłuszcze nasycone:
6
g
|
Tłuszcze trans:
1
g
|
Cholesterol:
128
mg
|
Sód:
171
mg
|
Potas:
733
mg
|
Fiber:
2
g
|
Cukier:
2
g
|
Witamina A:
262
IU
|
Vitamin B1:
1
mg
|
Vitamin B2:
1
mg
|
Vitamin B3:
3
mg
|
Vitamin B5:
1
mg
|
Vitamin B6:
1
mg
|
Vitamin B12:
3
µg
|
Witamina C:
9
mg
|
Vitamin D:
41
µg
|
Vitamin E:
1
mg
|
Vitamin K:
2
µg
|
Wapń:
96
mg
|
Copper:
1
mg
|
Żelazo:
3
mg
|
Manganese:
1
mg
|
Magnesium:
64
mg
|
Phosphorus:
723
mg
|
Selenium:
21
µg
|
Zinc:
3
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!