Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Kanapka z łososiem
Kanapka z łososiem, pomidorem, awokado i jajkiem oraz kolendrą i zielonym pesto.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
15
minuty
minuty
Łączny czas:
15
minuty
minuty
Rodzaj:
Śniadanie
Kuchnia:
Amerykańska, Europejska
Słowo kluczowe:
kanapka z łososiem
Servings:
4
kromki
Calories:
301
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
4
kromki
chleba wieloziarnistego
można przygotować z niego tosty; zamiast 4 kromek można wykorzystać 2 bułki przekrojone na połówki
100-200
g
łososia
smażony, pieczony lub grillowany
1
pomidor
dojrzały; pokrojony w plastry
1
awokado
obrane i pokrojone na plasterki
4
łyżki
pesto
polecam bazyliowe lub szpinakowe
1
jajko
opcjonalnie; ugotowane na twardo, wystudzone i pokrojone w plastry
1
garść
listków szpinaku
można zastąpić miętą lub sałatą o łagodnym smaku, np. lollo biondo lub lollo rosso
2-4
łyżki
świeżej kolendry
posiekana
sól, pieprz
masło lub oliwa
Instrukcje
Kromki smaruję masłem lub skrapiam oliwą.
Na kromkach układam awokado, następnie jajko.
Przykrywam szpinakiem, miętą lub sałatą. Na wierzchu układam plasterki pomidora.
Doprawiam solą i pieprzem, polewam pesto, przykrywam kawałkami łososia.
Dekoruję kolendrą i serwuję.
Uwagi
Najlepsze
przepisy na chleb
, w tym
chleb bezglutenowy
Dojrzałe awokado
- jak wybrać
Łosoś z grilla
lub
łosoś pieczony
, albo
łosoś smażony
- jak zrobić
Najlepsze
pesto z bazylii
Wartości odżywcze
Serving:
1
kromka (ze wszystkimi składnikami opcjonalnymi)
|
Kalorie:
301
kcal
|
Carbohydrates:
18
g
|
Białko:
12
g
|
Fat:
20
g
|
Tłuszcze nasycone:
5
g
|
Cholesterol:
66
mg
|
Sód:
364
mg
|
Potas:
565
mg
|
Fiber:
6
g
|
Cukier:
3
g
|
Witamina A:
1535
IU
|
Witamina C:
11.4
mg
|
Wapń:
80
mg
|
Żelazo:
1.7
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!