Przepis na sos koperkowy ze śmietanką, czosnkiem oraz sokiem i skórką z cytryny. Bardzo smaczny, kremowy sos śmietankowo-koperkowy do ryb (np. łososia), mięsa oraz warzyw (np. ziemniaków) i makaronu.
2łyżkiskórki startej z cytrynycytryna wcześniej wyszorowana i sparzona wrzątkiem
2-4łyżkisoku z cytryny
2łyżkimasła
sól, pieprz
Instructions
Czosnek szklę na maśle ze szczyptą soli, przez ok. 1-2 minuty, na niedużym ogniu. Uważam, żeby nie przypalić.
2-4 ząbki czosnku, 2 łyżki masła
Dodaję koperek, skórkę i sok z cytryny oraz śmietankę.
1 szklanka śmietanki do zup i sosów, 2 łyżki koperku, 2-4 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki skórki startej z cytryny
Doprawiam niewielką ilością soli i pieprzu (sos w czasie gotowania zgęstnieje nabierze smaku, więc ostrożnie, żeby na tym etapie nie doprawić za dużo).
sól, pieprz
Gotuję na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 2-3 minuty. Sos ma powoli, delikatnie bulgotać na patelni i zgęstnieć.