Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Guacamole z serkiem Almette z pomidorami
Guacamole z dodatkiem serka z pomidorami, udekorowane świeżymi ziołami i cebulką. Pyszna pasta do zaserowania z pieczywem, chipsami lub do maczania surowych czy grillowanych warzyw.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
10
minutes
minutes
Cook Time:
0
minutes
minutes
Total Time:
10
minutes
minutes
Course:
Sos
Cuisine:
Europejska
Keyword:
guacamole
Servings:
2
Calories:
684
kcal
Ingredients
1
serek Almette z pomidorami
2
awokado
dojrzałe
1
limonka
1
garść
pomidorków koktajlowych
pokrojone na mniejsze części
½
czerwonej cebuli
drobno posiekana
świeża kolendra
kilka gałązek
2
łyżki
oliwy
1
szczypta
soli
Instructions
Awokado obieram, wyjmuję pestkę, a miąższ rozgniatam widelcem.
Dodaję łyżkę serka Almette z pomidorami, sok z limonki i mieszam, doprawiając solą do smaku.
Dekoruję guacamole pomidorkami koktajlowymi, kolendrą i cebulą.
Video
Notes
Do guacamole David poleca awokado z odmiany „hass”, o ciemnej, grubej skórce.
Żeby sprawdzić, czy awokado jest dojrzałe wystarczy nacisnąć na ogonek, powinien łatwo wbić się w miąższ.
Zamiast cebuli można użyć szczypiorku lub dymki, są łagodniejsze w smaku.
Guacamole można podać z nachosami, tortillą lub jako dip z surowymi warzywami.
Nutrition
Wielkość porcji:
400
g
|
Kalorie:
684
kcal
|
Węglowodany:
31
g
|
Białko:
14
g
|
Tłuszcze:
61
g
|
Tłuszcze nasycone:
10
g
|
Cholesterol:
13
mg
|
Sód:
281
mg
|
Potas:
1431
mg
|
Błonnik:
19
g
|
Cukier:
6
g
|
Witamina A:
1190
IU
|
Witamina B1:
1
mg
|
Witamina B2:
1
mg
|
Witamina B3:
5
mg
|
Witamina B5:
4
mg
|
Witamina B6:
1
mg
|
Witamina B12:
1
µg
|
Witamina C:
42
mg
|
Witamina D:
1
µg
|
Witamina E:
9
mg
|
Witamina K:
97
µg
|
Wapń:
119
mg
|
Miedź:
1
mg
|
Żelazo:
2
mg
|
Mangan:
1
mg
|
Magnez:
86
mg
|
Fosfor:
270
mg
|
Selen:
9
µg
|
Cynk:
2
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!