liście z rzodkiewkiz całego pęczka; umyte i osuszone
1ząbekczosnkupokrojony na plasterki lub przeciśnięty przez praskę
4łyżkioliwy z oliwekextra vergine
kilka kropli soku z cytryny
1szczyptasoli
Instructions
Kruche ciasto
W misce siekam mąkę z solą i masłem za pomocą noża lub drewnianej łopatki.
Dodaję żółtka i szybko zagniatam ciasto. Jeśli jest za suche, dodaję 1 łyżkę zimnej wody.
Wstawiam ciasto do lodówki na 1 godzinę.
Nadzienie
Rzodkiewki mieszam z sokiem z cytryny, miodem i chili. Odstawiem do marynowania na 15 minut.
Przygotowanie galette
Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C (góra+dół).
Ciasto rozwałkowuję i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwam gęsto widelcem.
Smaruję ciasto serkiem Almette, zostawiając ok. 3 cm odstępu od brzegów.
Układam rzodkiewki na serku.
Zawijam brzegi ciasta do środka, przykrywając nimi częściowo nadzienie z serka.
Wstawiam galette do piekarnika i piekę przez ok. 35-40 minut. Ciasto powinno nabrać złoto-brązowego koloru.
Pesto
Wszystkie składniki wkładam do blendera i miksuję do uzyskana gładkiej konsystencji.
Serwowanie
Wyjmuję tartę z piekarnika i odstawiam na kilka minut do przestudzenia. Serwuję z dodatkowym serkiem Almette ze szczypiorkiem oraz pesto z listków rzodkiewki.
Video
Notes
Do kruchego ciasta masło powinno być zimne.
Pamiętaj aby jak najkrócej wyrabiać ciasto. Do tego przepisu nie potrzebujesz foremek, wystarczy blaszka z wyposażenia piekarnika. Marynowanie rzodkiewki przed pieczeniem spowoduje, że będą mieć przyjemny posmak słodko-kwaśny.
Dodatek chili jest opcjonalny, możesz je zastąpić np. słodką papryką. Ten przepis wykorzystuje całą rzodkiewkę - to doskonała okazja aby nie wyrzucić liści.
Pesto z liści możesz przechowywać w słoiczku przez kilka dni w lodówce. Po każdym użyciu przykryj pesto cienką warstwą oliwy, co spowoduje, że pesto się nie utleni.