Przepis na ciasto z batatów z orzechami i żurawiną lub berberysem i polewą z gorzkiej czekolady. Eleganckie ciasto z batatów na jesienny lub zimowy deser.
Nastawiam piekarnik na 160 °C (góra+dół) lub 150 °C (termoobieg) (czas mieszania składników to czas potrzebny do lekkiego podgrzania piekarnika).
W sporej misce ucieram całe jajka z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera. Następnie powoli dolewam olej, cały czas ucierając.
Dosypuję mąkę, proszek i sodę. Dodaję orzechy, żurawinę, przyprawy i starte bataty. Miksuję na najniższych obrotach miksera.
Masę przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/kaszą manną/bułką tartą.
Piekę ciasto przez ok. 60 minut, nie otwierając piekarnika w trakcie pieczenia. Pod koniec pieczenia, kiedy ciasto jest dobrze wyrośnięte i lekko rumiane z wierzchu, sprawdzam drewnianym patyczkiem wbitym w środek czy nie jest surowe. Wyjęty patyczek powinien być suchy. Jeśli nie jest, kolejną próbę przeprowadzam po 5 minutach.
Ciasto wyjmuję z piekarnika od razu po upieczeniu i studzę na kratce.
Polewa
Cukier, kakao i masło podgrzewam, mieszając cały czas, aż do roztopienia i połączenia składników, najlepiej w kąpieli wodnej lub unosząc rondel nad ogniem.
Żelatynę dokładnie rozpuszczam w 1 łyżce gorącej wody.
Dodaję żelatynę do roztopionych składników, dokładnie i intensywnie mieszam i podgrzewam, nie dopuszczając do zagotowania. Odstawiam do lekkiego przestudzenia.
Do delikatnie przestudzonej polewy dodaję 2,5 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 12 lub 18%, po jednej łyżce, za każdym razem dokładnie mieszając całość przed dodaniem kolejnej porcji, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Dekorowanie ciasta
Całe i niepokrojone ciasto lub poporcjowane dekoruję polewą i posypuję orzechami.
Wstawiam do lodówki na ok. 30 minut do stężenia polewy.