Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Sos pieczarkowy
Sos pieczarkowy ze śmietanką kremówką lub mlekiem kokosowym, cebulą i czosnkiem oraz natką pietruszki lub innymi ziołami, np. kolendrą. Najlepszy sos z pieczarkami do obiadu!
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
10
minutes
minutes
Cook Time:
15
minutes
minutes
Total Time:
25
minutes
minutes
Course:
Sos
Cuisine:
Polska
Keyword:
sos pieczarkowy, sos z pieczarkami
Servings:
6
Calories:
267
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
250
g
pieczarek
białe lub brunatne; oczyszczone i pokrojone w pionowe plasterki
1
cebula
1-2
ząbki
czosnku
250-300
ml
śmietanki kremówki 30-36%
można zastąpić tłustym mlekiem kokosowym
1
łyżka
soku z cytryny lub limonki
opcjonalnie
½
pęczka
natki pietruszki
posiekana; można zastąpić tymiankiem, miętą lub kolendrą
1
łyżka
zasmażki
opcjonalnie
sól, pieprz
polecam pieprz cytrynowy lub dodanie ½ łyżeczki skórki startej ze sparzonej cytryny do zwykłego pieprzu czarnego
masło klarowane do smażenia
można zastąpić olejem roślinnym
Instructions
Cebulę szklę na tłuszczu, delikatnie prósząc solą. Następnie dodaję czosnek i podsmażam chwilę całość.
Dodaję pieczarki, mieszam i obsmażam na sporym ogniu. Gdy się lekko zrumienią, zmniejszam ogień.
Przykrywam całość i na niedużym ogniu duszę przez ok. 10 minut.
Dodaję śmietankę, zagotowuję. Od razu zmniejszam ogień do średniego.
Gotuję sos do zgęstnienia, mieszając od czasu do czasu.
Można opcjonalnie zagęścić sos zasmażką z mąki i masła.
Doprawiam solą i pieprzem oraz dodaję natkę pietruszki. Gotuję jeszcze chwilę. W razie potrzeby dodaję sok z cytryny lub limonki.
Notes
Jak pokroić cebulę
Masło klarowane
- przepis
Zasmażka
- przepis
Mąka bezglutenowa
- przepis
Nutrition
Wielkość porcji:
100
g
|
Kalorie:
267
kcal
|
Węglowodany:
7
g
|
Białko:
3
g
|
Tłuszcze:
26
g
|
Tłuszcze nasycone:
16
g
|
Cholesterol:
88
mg
|
Sód:
51
mg
|
Potas:
224
mg
|
Błonnik:
1
g
|
Cukier:
2
g
|
Witamina A:
1156
IU
|
Witamina B1:
1
mg
|
Witamina B2:
1
mg
|
Witamina B3:
2
mg
|
Witamina B5:
1
mg
|
Witamina B6:
1
mg
|
Witamina B12:
1
µg
|
Witamina C:
10
mg
|
Witamina D:
1
µg
|
Witamina E:
1
mg
|
Witamina K:
84
µg
|
Wapń:
45
mg
|
Miedź:
1
mg
|
Żelazo:
1
mg
|
Mangan:
1
mg
|
Magnez:
11
mg
|
Fosfor:
79
mg
|
Selen:
5
µg
|
Cynk:
1
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!