Jak suszyć grzyby

Jak suszyć grzyby w suszarce

Suszenie grzybów w suszarce - najwygodniejszy sposób.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 45 min
Suszenie: 8 godz.
Całkowity czas: 8 godz. 45 min
Danie: Półprodukt
Autorka: Dorota Kamińska

Equipment

Składniki

  • świeże grzyby oczyszczone; polecam nie myć grzybów w wodzie przed suszeniem, żeby niepotrzebnie nie nabrały dodatkowej wilgoci

Jak zrobić

  • Grzyby układam w suszarce na papierze do pieczenia. Poszczególne kawałki nie powinny mieć ze sobą kontaktu, żeby łatwiej przepływało pomiędzy nimi powietrze i szybciej i bardziej równomiernie schły.
  • Nastawiam suszarkę na temperaturę 40 °C i suszę przez 6-8 godzin.
    Uwaga: jeśli suszarka sugeruje inne ustawienia w instrukcji, trzeba się ich trzymać i zignorować powyższą wskazówkę.
  • Ususzone grzyby studzę do temperatury pokojowej. Następnie zamykam w szczelnym, plastikowym lub szklanym pojemniku.
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!