Jak suszyć grzyby

Jak suszyć grzyby na nitce

Tradycyjny sposób na suszenie grzybów znany od lat. Grzyby nawleczone na nitkę i suszone po rozwieszeniu w ciepłym, suchym miejscu.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 45 min
Suszenie: 3 dni
Całkowity czas: 3 dni 45 min
Danie: Półprodukt
Keyword: suszenie grzybów
Autorka: Dorota Kamińska

Equipment

Składniki

  • świeże grzyby oczyszczone; polecam nie myć grzybów w wodzie przed suszeniem, żeby niepotrzebnie nie nabrały dodatkowej wilgoci

Jak zrobić

  • Większe kapelusze grzybów kroję na mniejsze części, wielkości ok, 5x5 cm.
  • Na iglę nawlekam podwójną nić. Długość dowolna, ale sugeruję ok. 120 cm. Na końcu zawiązuję duży, gruby supeł.
  • Nawlekam grzyby naprzemiennie: kapelusze i nogi (zaczynam od twardej nogi, przez którą trudniej przebije się supeł).
    Najlepiej nawklekać grzyby tak, żeby nić i to, co już nawleczone, leżało na płaskiej powierzchni.
  • Zawiązuję oba końce nici.
  • Rozwieszam grzyby w ciepłym, suchym i przewiewnym miejscu (np. nad kaloryferem), w odległości min. 1 m od źródła ciepła.
  • Po 3 dniach grzyby powinny być całkowicie suche. Można zdjąć je z nitki i zamknąć w szczelnym, plastikowym lub szklanym pojemniku.

Wskazówki

Jeśli grzybów nie jest dużo, można, zamiast nawlekania na nitki, rozłożyć je na płaskim grzejniku, ułożone po pokrojeniu na papierze do pieczenia. Z pewnością to rozwiązanie sprawdzi się tylko w przypadku niezbyt dużej temperatury grzania, żeby grzyby powoli wyschły, a nie poprzypalały się.
Jeśli na zewnątrz jest słonecznie, można rozwiesić grzyby do słońca, np. na balkonie. Polecam jednak upewnić się, że nie będą do nich miały dostępu zwierzęta.
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!