Kotlety z kani - przepis

Kotlety z kani

Najlepsze kotlety z kani w panierce z mąki i jajka, opcjonalnie z dodatkiem bułki tartej. Schabowe bez mięsa.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 10 min
Całkowity czas: 15 min
Danie: Danie główne
Kuchnia: Polska
Keyword: kotlety z kani
Liczba porcji: 4 sztuki
Kalorie: 295kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 4 sztuki kani kapelusze o średnicy 15-20 cm
  • 1 jajko
  • 8 łyżek mąki w wersji bezglutenowej można wykorzystać uniwersalną mieszankę bez glutenu
  • 8 łyżek bułki tartej można zastąpić dodatkową mąką
  • masło klarowane do smażenia; można zastąpić innym tłuszczem, np. olejem bez posmaku goryczki, przeznaczonym do smażenia
  • 1 szczypta pieprzu czosnkowego opcjonalnie
  • ½ łyżeczki papryki słodka lub ostra; można zastąpić przyprawą garam-masala lub suszonymi ziołami, np. bazylią, oregano, tymiankiem lub mieszanką ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Jak zrobić

  • Z grzybów odcinam nogi (usuwam pierścienie i odkładam do ususzenia lub wykorzystuję jako dodatek do zupy). Kapelusze, jeśli nie są całkowicie rozwinięte, kroję na mniejsze części. Myję w zimnej wodzie, lekko odsączam.
  • Obtaczamy kanie w mące. Dzięki temu, po połączeniu z jajkiem, mąka będzie lepiej utrzymywała bułkę tartą wokół kotletów podczas smażenia.
  • Jajko rozkłócam w miseczce z przyprawami. Bułkę tartą wsypuję na osobny talerz.
  • Maczam grzyby w jajku, następnie obtaczam dokładnie w bułce tartej.
    Można też obtoczyć je ponownie w dodatkowej mące (ja tak zrobiłam, bo nie miałam bułki tartej).
  • Smażę na sporym (ale nie maksymalnym) ogniu na patelni teflonowej na kilku łyżkach rozgrzanego masła klarowanego. Po każdej partii smażenia wylewam z patelni olej ze spalonymi resztkami bułki tartej.
  • Podaję z tradycyjnymi dodatkami: ziemniakami, purèe, surówkami (np. z marchewki), buraczkami czy zasmażaną kapustą, albo z ulubionymi kluskami.

Wskazówki

Przydatne poradniki:
  1. Jak wybrać tłuszcz do smażenia
  2. Masło klarowane - przepis
  3. Mąka bezglutenowa - przepis

Nutrition

Serving: 1sztuka (o średnicy ok. 20 cm) | Kalorie: 295kcal | Carbohydrates: 26g | Białko: 7g | Fat: 18g | Tłuszcze nasycone: 10g | Cholesterol: 113mg | Sód: 466mg | Potas: 83mg | Fiber: 1g | Cukier: 1g | Witamina A: 127IU | Vitamin B1: 1mg | Vitamin B2: 1mg | Vitamin B3: 2mg | Vitamin B5: 1mg | Vitamin B6: 1mg | Vitamin B12: 1µg | Witamina C: 1mg | Vitamin D: 1µg | Vitamin E: 1mg | Vitamin K: 2µg | Wapń: 48mg | Copper: 1mg | Żelazo: 2mg | Manganese: 1mg | Magnesium: 14mg | Phosphorus: 89mg | Selenium: 17µg | Zinc: 1mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!