Musaka - przepis na mousakę

Musaka

Przepis na musakę z bakłażanów, cukinii, ziemniaków i mięsa mielonego z dodatkiem pomidorów oraz sosem beszamelowym. Najlepsza grecka mousaka!
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 55 min
Danie: Danie główne
Kuchnia: Grecka
Keyword: musaka
Liczba porcji: 8
Kalorie: 583kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Equipment

Składniki

Warzywa

  • 3 ziemniaki obrane, pokrojone w plasterki o grubości ok. 3-5 mm
  • 1 cebula pokrojona w półksiężyce
  • 2 cukinie średniej wielkości; pokrojone w talarki o grubości ok. 5 mm
  • 2 bakłażany średniej wielkości; pokrojone w talarki o grubości ok. 5 mm
  • 6 łyżek oliwy
  • sól, pieprz

Farsz mięsny

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 500 g pomidorów dojrzałe, słodkie w smaku; pokrojone w niedużą kostkę
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekany
  • 2 łyżki oleju do smażenia, np. rzepakowy
  • ½ łyżeczki cukru polecam cukier brzozowy czyli ksylitol lub erytrytol
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sól, pieprz

Sos beszamelowy

  • 4 szklanki mleka
  • 100 g masła
  • 4 łyżki mąki w wersji bezglutenowej można wykorzystać uniwersalną mieszankę zamiast pszennej mąki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

Dodatkowo

  • 100 g sera feta pokruszony
  • kilka gałązek tymianku

Jak zrobić

  • Na oliwie podsmażam cebulę, bakłażan i cukinię przez ok. 3 minuty z każdej strony, delikatnie prósząc solą.
  • Układam na dnie naczynia ziemniaki, następnie przykrywam bakłażanem, a potem cukinią. Pomiędzy każdą warstwę dodaję cebulę i tymianek oraz sól i pieprz (wykorzystuję połowę tymianku, reszta pójdzie do mięsa).
  • Posypuję warzywa połową sera.

Farsz mięsny

  • Cebulę i czosnek szklę na patelni na niewielkim ogniu, prósząc delikatnie solą i cukrem.
  • Dodaję mięso i podsmażam na średnim ogniu, rozdrabniając za pomocą łopatki i mieszając z cebulą i czosnkiem.
  • Dodaję pomidory, cynamon i gałkę muszkatołową. Zmniejszam ogień i duszę przez ok. 5-10 minut, aż sos zgęstnieje, a pomidory się rozpadną.
  • Zdejmuję z ognia i dodaję tymianek. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem.

Sos beszamelowy

  • Masło topię na małym ogniu, w rondelku.
  • Do masła wsypuję mąkę i na małym ogniu, cały czas mieszając, robię jasnozłotą zasmażkę.
  • Do zasmażki wlewam mleko z sokiem z cytryny i dodaję wszystkie przyprawy. Cały czas mieszając, na małym ogniu, doprowadzamy sos do zgęstnienia.

Układanie warstw

  • Nastawiam piekarnik na 180 °C (góra+dół).
  • Na warzywach w naczyniu układam farsz mięsny.
  • Na mięso wylewam sos beszamelowy.

Pieczenie

  • Piekę musakę przez ok. 30-40 minut pod przykryciem. Na ostatnich 10 minut pieczenia odkrywam i posypuję pozostałą fetą.

Serwowanie

  • Kilka minut przestudzenia i można podawać.
    Gotowa, gorąca musaka trudno się kroi. Ale kiedy zostanie doprowadzona do temperatury pokojowej, a następnie schłodzona w lodówce i potem odgrzana, kroić jest o wiele łatwiej.

Wskazówki

  1. Jak pokroić cebulę
  2. Jak zrobić sos beszamelowy
  3. Mąka bezglutenowa - przepis
  4. Sos beszamelowy gęstnieje jeszcze po zdjęciu go z ognia (najgęstszy robi się po całkowitym wystudzeniu). W trakcie zagęszczania bardzo łatwo się przypala, dlatego koniecznie trzeba go cały czas mieszać.

Nutrition

Serving: 400g | Kalorie: 583kcal | Carbohydrates: 29g | Białko: 21g | Fat: 44g | Tłuszcze nasycone: 18g | Cholesterol: 95mg | Sód: 682mg | Potas: 1143mg | Fiber: 6g | Cukier: 16g | Witamina A: 1122IU | Vitamin B1: 1mg | Vitamin B2: 1mg | Vitamin B3: 5mg | Vitamin B5: 2mg | Vitamin B6: 1mg | Vitamin B12: 2µg | Witamina C: 29mg | Vitamin D: 2µg | Vitamin E: 4mg | Vitamin K: 18µg | Wapń: 272mg | Copper: 1mg | Żelazo: 4mg | Manganese: 1mg | Magnesium: 76mg | Phosphorus: 343mg | Selenium: 18µg | Zinc: 4mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!