Ciasto z gruszkami przepis

Ciasto z gruszkami

Przepis na ciasto z gruszkami i migdałami oraz orzechami, doprawione zestawem korzennych przypraw i podane z waniliowym sosem.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 1 godz.
Całkowity czas: 1 godz. 15 min
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Keyword: ciasto z gruszkami
Liczba porcji: 8
Kalorie: 663kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Equipment

Składniki

Ciasto

  • 4 gruszki obrane, bez ogryzków, pokrojone w ćwiartki, a następnie na długie plasterki
  • 4 jajka
  • 200 g masła 1 kostka; o temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka mąki migdałowej można zmiksować słodkie migdały ze skórką lub blanszowane w blenderze wysokoobrotowym
  • szklanki mąki pszennej tortowa typ 450 lub orkiszowa typ 500-600; przesiana
  • ¾ szklanki cukru polecam ksylitol lub erytrytol (mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny ciasta)
  • szklanki orzechów włoskich grubo posiekane, ze skórką
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki mieszanki kolendry, imbiru, pieprzu i goździków rozgniecione w moździerzu; można zastąpić dodatkowym cynamonem

Sos waniliowy

  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 50 g masła ¼ kostki
  • szklanki syropu z agawy można zastąpić ½ szklanki cukru lub ksylitolu/erytrytolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na temperaturę 180°C (góra+dół) lub 160 °C (termoobieg).

Ciasto

  • Masło ucieram z cukrem na najwyższych obrotach miksera na puch.
  • Dodaję 1 jajko i rozmiksowuję masę do połączenia składników. Dodaję kolejne jajka po jednym, za każdym razem rozmiksowując całość przed wbiciem kolejnego jaja.
  • Dodaję mąkę, mielone migdały oraz orzechy i proszek do pieczenia. Na najmniejszych obrotach miksera łączę wszystkie składniki do uzyskania nielejącej masy.
  • Przekładam masę do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej odrobiną mąki. Wyrównuję powierzchnię.
  • Na wierzchu ciasta układam dekoracyjnie plasterki gruszek (ja ułożyłam odwrotnie niż wcześniej planowałam, bo powinny leżeć cieńszą stroną ku środkowi). Nie wciskam gruszek w masę!
  • Wstawiam ciasto do piekarnika i piekę przez 50-60 minut. Gdy wierzch się zrumieni, na ok. 5 minut przed końcem pieczenia, lekko uchylam drzwiczki i wbijam w środek ciasta wykałaczkę. Gdy wyjdzie sucha, można wyjmować tortownicę z piekarnika. Jeśli nie, kolejną próbę przeprowadzam po 5 minutach.
  • Ciasto zostawiam w tortownicy do wystudzenia, stawiając na kratce. Od spodu do tortownicy ma mieć dostęp powietrze.

Sos waniliowy

  • W czasie gdy ciasto się piecze, przygotowuję sos. Wszystkie składniki zagotowuję w niedużym garnku.
  • Zmniejszam ogień tak, żeby mieszanka delikatnie bulgotała i gotuję przez 5 minut. Całość powinna zgęstnieć do konsystencji sosu beszamelowego. Jeśli gęstość jest za mała (ksylitol, erytrytol i syrop z agawy nie ulegają karmelizacji tak jak cukier), odlewam kilka łyżek do szklanki i mieszam z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej lub pszennej. Dokładnie rozcieram grudki, następnie rozrzedzam kilkoma niewielkimi porcjami śmietankowej mieszanki. Następnie łączę całość i dokładnie mieszam do zgęstnienia, już bez gotowania na ogniu.

Wskazówki

Przydatne poradniki:
  1. Zakalec w cieście - dlaczego powstaje

Nutrition

Serving: 250g | Kalorie: 663kcal | Carbohydrates: 50g | Białko: 10g | Fat: 50g | Tłuszcze nasycone: 25g | Cholesterol: 220mg | Sód: 281mg | Potas: 478mg | Fiber: 5g | Cukier: 32g | Witamina A: 1396IU | Vitamin B1: 1mg | Vitamin B2: 1mg | Vitamin B3: 1mg | Vitamin B5: 1mg | Vitamin B6: 1mg | Vitamin B12: 1µg | Witamina C: 3mg | Vitamin D: 1µg | Vitamin E: 1mg | Vitamin K: 6µg | Wapń: 225mg | Copper: 1mg | Żelazo: 2mg | Manganese: 1mg | Magnesium: 22mg | Phosphorus: 327mg | Selenium: 13µg | Zinc: 1mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!