Go Back
Print
Recipe Image
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Jak ugotować kaszę bulgur
Jak ugotować kaszę bulgur. Gotowana kasza bulgur i podstawowe dodatki.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
5
minutes
minutes
Cook Time:
15
minutes
minutes
Course:
Dodatek do obiadu, Półprodukt
Cuisine:
Arabska
Keyword:
kuskus czas gotowania
Servings:
2
Calories:
301
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
1
szklanka
kaszy bulgur
drobne, średnie lub grube ziarna
1½
szklanki
wody
1
łyżeczka
oliwy
extra vergine
1
szczypta
soli
Instructions
Zagotowuję wodę z solą. Następnie dodaję olej.
Bulgur wsypuję do garnka z wodą i delikatnie mieszam. Przykrywam i zmniejszam ogień, żeby całość delikatnie bulgotała.
Gotuję na wolnym ogniu. Czas gotowania:
- drobnoziarnista: 8 minut
- średnioziarnista: 12 minut
- gruboziarnista: 16 minut
Zdejmuję z ognia i zostawiam pod przykryciem jeszcze na 10 minut.
Mieszam delikatnie bulgur za pomocą widelca i serwuję na gorąco lub schładzam i wykorzystuję np. jako składnik innych potraw.
Nutrition
Wielkość porcji:
130
g
|
Kalorie:
301
kcal
|
Węglowodany:
53
g
|
Białko:
9
g
|
Tłuszcze:
8
g
|
Tłuszcze nasycone:
1
g
|
Sód:
41
mg
|
Potas:
287
mg
|
Błonnik:
13
g
|
Cukier:
1
g
|
Witamina B1:
1
mg
|
Witamina B2:
1
mg
|
Witamina B3:
4
mg
|
Witamina B5:
1
mg
|
Witamina B6:
1
mg
|
Witamina E:
1
mg
|
Witamina K:
6
µg
|
Wapń:
30
mg
|
Miedź:
1
mg
|
Żelazo:
2
mg
|
Mangan:
2
mg
|
Magnez:
115
mg
|
Fosfor:
210
mg
|
Selen:
2
µg
|
Cynk:
1
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!