Makaron z cukinii z sosem orzechowym

Makaron z cukinii z sosem orzechowym

Makaron z cukinii z sosem orzechowym na bazie orzeszków ziemnych, z cebulą i czosnkiem, sokiem z cytryny marchewką.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 10 min
Całkowity czas: 15 min
Danie: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Keyword: makaron z cukinii z sosem orzechowym
Liczba porcji: 3
Kalorie: 567kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

Warzywa

  • 2 cukinie nieduże, każda po ok. 250 g; pokrojone w spaghetti za pomocą spiralizera lub specjalnej temperówki do warzyw
  • 1 cebula duża; drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany lub pokrojony w cienkie plasterki
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • sól, pieprz

Sos z orzeszków ziemnych

  • ½ szklanki masła orzechowego korzystając z blendera można zastąpić orzeszkami ziemnymi niesolonymi (mogą być delikatnie prażone)
  • ½ szklanki oliwy extra vergine
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekany
  • 4-6 łyżek soku z cytryny można zastąpić sokiem z limonki lub pomarańczy
  • 2 łyżki miodu w wersji wegańskiej można zastąpić syropem z agawy lub klonowym
  • 2 łyżki lodowatej wody delikatnie uprażone na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce
  • 1 szczypta cynamonu opcjonalnie
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Do dekoracji

  • świeże zioła np. tymianek, rozmaryn, bazylia, natka pietruszki; posiekane

Jak zrobić

Sos z orzeszków ziemnych

  • Wszystkie składniki (oprócz pieprzu i lodowatej wody) umieszczam w miseczce lub blenderze i ubijam do połączenia składników.
  • Gdy składniki się połączą, stopniowo, po 1 łyżeczce, dolewam lodowatą wodę, cały czas ubijając, do uzyskania pożądanej konsystencji i gęstości. Na koniec doprawiam pieprzem.

Smażenie warzyw

  • Cebulę i 1 ząbek czosnku szklę na oliwie na niewielkim ogniu. Można delikatnie posypać je solą, ale ostrożnie: całej potrawie słonego posmaku doda też potem sos z orzeszków.
  • Dodaję marchewkę i cukinię, przykrywam i duszę przez kilka minut na średnim ogniu, aż warzywa lekko zmiękną.

Łączenie składników

  • Przekładam warzywa na talerze i dekoruję sosem oraz ziołami.

Wskazówki

Nutrition

Serving: 300g | Kalorie: 567kcal | Carbohydrates: 15g | Białko: 10g | Fat: 53g | Tłuszcze nasycone: 24g | Cholesterol: 123mg | Sód: 352mg | Potas: 687mg | Fiber: 3g | Cukier: 6g | Witamina A: 1865IU | Witamina C: 41.6mg | Wapń: 217mg | Żelazo: 1.4mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!