500gbatatówobrane, z usuniętymi oczkami, opłukane w zimnej wodzie, opcjonalnie pokrojone na mniejsze kawałki lub w mundurkach, umyte
1szczyptasoli
Instructions
Bataty umieszczam w jednej warstwie w naczyniu przeznaczonym do kuchenki mikrofalowej.Muszą być jednakowej wielkości, żeby ugotowały się w tym samym czasie.
Oblewam słodkie ziemniaki kilkoma łyżkami wody, przykrywam naczynie folią przeznaczoną do kuchenek mikrofalowych lub pokrywką do mikrofali i na wysokiej mocy gotuję przez ok. 5-10 minut (mniejsze, w kawałkach ugotują się szybciej niż większe).
Po ugotowaniu odstawiam bataty na ok. 1-2 minuty i dopiero po tym czasie wyjmuję z naczynia/rozwijam z folii i odcedzam.
Notes
Zamiast przykrywania naczynia folią, każdy słodki ziemniak z osobna, na czas gotowania, można owinąć wilgotnym, papierowym ręcznikiem.
Przykrywkę z folii można też zastąpić gotową przykrywką przeznaczoną do kuchenek mikrofalowych.