Burgery z ciecierzycy

Burgery z ciecierzycy

Burgery z ciecierzycy z kaszą jaglaną lub gryczaną, cebulą i czosnkiem, pachnące kolendrą, imbirem, kminkiem i cynamonem, lekko lub mocniej ostre za sprawą chili. Podane z pomidorem i oliwkami oraz sosem jogurtowym. Najlepsze burgery z ciecierzycą na obiad!
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 35 min
Całkowity czas: 50 min
Danie: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Azjatycka, Europejska
Keyword: burgery ciecierzycowe, burgery z ciecierzycy
Liczba porcji: 8 sztuk
Kalorie: 425kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

Burgery ciecierzycowe

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej ok. ½ szklanki suchej kaszy
  • 300 g ugotowanej ciecierzycy połowa rozgnieciona widelcem lub praską do ziemniaków (mogą zostać grudki, nie musi to być gładka masa)
  • 1 cebula starta na tarce o grubych oczkach
  • 1-2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
  • ½ batata lub 2 sypkie ziemniaki; ugotowane, obrane; można zastąpić ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki sezamu można zastąpić słonecznikiem, pestkami z dyni, grubo siekanymi orzechami włoskimi lub płatkami migdałów; opcjonalnie można uprażyć na suchej patelni
  • ½ łyżeczki miodu można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek można zastąpić olejem rzepakowym
  • ½ łyżeczki chili
  • ½ łyżeczki imbiru lub 1 łyżka świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry lub 4 łyżki świeżej, posiekanej; można zastąpić świeżą miętą lub natką pietruszki
  • sól, pieprz

Sos tzatziki

  • 2 ogórki świeże, obrane ze skórki, pokrojone w kosteczkę
  • 2-4 ząbki czosnku pokrojony w bardzo drobną kosteczkę
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego grecki
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 pęczek koperku umyty, osuszony, drobno posiekany
  • sól, biały pieprz

Dodatki

  • 8 sztuk bułek na burgery duże, okrągłe bułki pszenne z sezamem
  • 8 łyżek sera feta można zastąpić innym serem solankowym
  • 32 sztuki czarnych oliwek bez pestek pokrojone w talarki
  • 40 g świeżej bazylii
  • 8-16 plastrów pomidora
  • 8 sztuk talarków czerwonej cebuli

Jak zrobić

Sos tzatziki

  • Ogórki podsypuję solą i delikatnie mieszam. Odstawiam na ok. 15 minut (w tym czasie mogę mieszać masę na burgery i ją uformować, a całość wstawić do piekarnika).
  • Oliwę z oliwek mieszam w miseczce ze szczyptą soli i białego pieprzu.
  • Do oliwy dodaję jogurt, dokładnie mieszam.
  • Ogórki odciskam w serwetce papierowej, w dłoniach lub na durszlaku i dodaję do jogurtu. Mieszam całość w miseczce razem z koperkiem, w razie potrzeby doprawiam.

Burgery

  • Rozgrzewam piekarnik do 180 °C.
  • Wszystkie składniki mieszam w dużej misce i ugniatam na lepką masę (można wykorzystać do mieszania robot planetarny). Sprawdzam, czy całość jest dobrze doprawiona, w razie potrzeby dodaję więcej przypraw.
  • Zwilżam dłonie zimną wodą i formuję z masy kotlety o grubości ok. 1-1,5 cm i średnicy ok. 5-8 cm. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu można posmarować je delikatnie oliwą.
  • Piekę przez ok. 25 minut, następnie obracam, w razie potrzeby smaruję oliwą i dopiekam jeszcze przez 5-10 minut (można włączyć przypiekanie od góry i/lub termoobieg).

Składanie

  • Na podpieczonym spodzie bułki rozsmarowuję ser.
  • Na serze kładę burger z ciecierzycy.
  • Na burgerze układam oliwki i przykrywam pomidorem.
  • Pomidor smaruję sosem tzatziki i przykrywam cebulą.
  • Na wierzchu układam górną połówkę bułki. W razie potrzeby spinam całość wykałaczką.

Wskazówki

Nutrition

Serving: 1sztuka | Kalorie: 425kcal | Carbohydrates: 30g | Białko: 12g | Fat: 30g | Tłuszcze nasycone: 8g | Cholesterol: 30mg | Sód: 697mg | Potas: 493mg | Fiber: 6g | Cukier: 7g | Witamina A: 3342IU | Vitamin B1: 1mg | Vitamin B2: 1mg | Vitamin B3: 2mg | Vitamin B5: 1mg | Vitamin B6: 1mg | Vitamin B12: 1µg | Witamina C: 14mg | Vitamin D: 1µg | Vitamin E: 3mg | Vitamin K: 34µg | Wapń: 357mg | Copper: 1mg | Żelazo: 4mg | Manganese: 1mg | Magnesium: 91mg | Phosphorus: 304mg | Selenium: 11µg | Zinc: 3mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!