Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Sos serowy wegański
Przepis na sos serowy wegański z gotowanych ziemniaków i marchewki z dodatkiem cebuli, czosnku i białego wina. Kremowy, najlepszy - przepis krok po kroku jak zrobić wegański sos serowy bez sera.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
5
minutes
minutes
Cook Time:
25
minutes
minutes
Total Time:
30
minutes
minutes
Course:
Przekąska
Cuisine:
Wegańska
Keyword:
sos serowy wegański
Servings:
6
osób
Calories:
172
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Equipment
Blender
Ingredients
Masa serowa
400
g
ziemniaków
całe w mundurkach lub obrane i pokrojone w kostkę
200
g
marchewki
cała ze skórką lub obrana i pokrojona w grube plastry
2
cebule
pokrojone w półksiężyce
4
ząbki
czosnku
pokrojony na plasterki
½
szklanki
białego wina
wytrawne
¼
szklanki
oliwy extra vergine
1
łyżka
sosu sojowego
lub 4-6 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych
sól
gałka muszkatołowa
opcjonalnie
Instructions
Ziemniaki i marchewkę wrzucam do wrzątku i gotuję do miękkości przez ok. 25 minut.
Cebulę i czosnek solę i szklę na kilku łyżkach oliwy.
Wszystkie składniki masy serowej miksuję na gładko blenderem.
Serwuję jako dodatek do makaronu, ryżu lub kaszy czy gotowanych albo grillowanych warzyw.
Notes
Jak ugotować ziemniaki
Nutrition
Wielkość porcji:
200
g
|
Kalorie:
172
kcal
|
Węglowodany:
17
g
|
Białko:
3
g
|
Tłuszcze:
9
g
|
Tłuszcze nasycone:
1
g
|
Sód:
227
mg
|
Potas:
468
mg
|
Błonnik:
3
g
|
Cukier:
3
g
|
Witamina A:
5569
IU
|
Witamina C:
14
mg
|
Wapń:
51
mg
|
Żelazo:
3
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!