Wegański sos serowy

Sos serowy wegański

Przepis na sos serowy wegański z gotowanych ziemniaków i marchewki z dodatkiem cebuli, czosnku i białego wina. Kremowy, najlepszy - przepis krok po kroku jak zrobić wegański sos serowy bez sera.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 25 min
Całkowity czas: 30 min
Danie: Przekąska
Kuchnia: Wegańska
Keyword: sos serowy wegański
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 172kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Equipment

Składniki

Masa serowa

  • 400 g ziemniaków całe w mundurkach lub obrane i pokrojone w kostkę
  • 200 g marchewki cała ze skórką lub obrana i pokrojona w grube plastry
  • 2 cebule pokrojone w półksiężyce
  • 4 ząbki czosnku pokrojony na plasterki
  • ½ szklanki białego wina wytrawne
  • ¼ szklanki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka sosu sojowego lub 4-6 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych
  • sól
  • gałka muszkatołowa opcjonalnie

Jak zrobić

  • Ziemniaki i marchewkę wrzucam do wrzątku i gotuję do miękkości przez ok. 25 minut.
  • Cebulę i czosnek solę i szklę na kilku łyżkach oliwy.
  • Wszystkie składniki masy serowej miksuję na gładko blenderem.
  • Serwuję jako dodatek do makaronu, ryżu lub kaszy czy gotowanych albo grillowanych warzyw.

Wskazówki

Nutrition

Serving: 200g | Kalorie: 172kcal | Carbohydrates: 17g | Białko: 3g | Fat: 9g | Tłuszcze nasycone: 1g | Sód: 227mg | Potas: 468mg | Fiber: 3g | Cukier: 3g | Witamina A: 5569IU | Witamina C: 14mg | Wapń: 51mg | Żelazo: 3mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!