Zapiekanka ze szpinakiem

Zapiekanka ze szpinakiem

Zapiekanka ze szpinakiem, ze śmietanką z sokiem i skórką z cytryny, a do tego świeże zioła, cukinia i ziemniaki oraz ser feta. Najlepsza zapiekanka szpinakowa na pyszny, łatwy obiad.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 1 godz. 15 min
Całkowity czas: 1 godz. 30 min
Danie: Danie główne, Przekąska
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Keyword: zapiekanka ze szpinakiem
Liczba porcji: 6
Kalorie: 456kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 250 g szpinaku krótko przelany wrzątkiem, odciśnięty na sicie
  • 250 g cukinii pokrojona w duże plastry o grubości 3-5 mm
  • 500 g ziemniaków obrane i pokrojone w plastry o grubości 3-5 mm
  • 100 g sera feta pokruszony
  • 50 g pomidorków koktajlowych pokrojone na połówki
  • 1 cebula duża; drobno posiekana
  • 2-4 ząbki czosnku pokrojony w cienkie plasterki
  • 2 szklanki słodkiej śmietanki do zup i sosów 18% tłuszczu; można zastąpić mieszanką „pół na pół” śmietanki kremówki 30-36% oraz mleka
  • 1 jajko lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego do smażenia
  • 1 łyżeczka mieszanki cynamonu i gałki muszkatołowej lub 3 łyżki tymianku lub mieszanki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny lub posiekanego drobno imbiru opcjonalnie; cytryna wcześniej wyszorowana i sparzona wrzątkiem
  • 1 łyżka bazylii posiekana; można zastąpić innymi świeżymi ziołami, np. natką pietruszki, oregano, tymiankiem lub szałwią
  • sól, pieprz

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na temperaturę 200 °C.
  • Smaruję dno i boki naczynia żaroodpornego oliwą/olejem. 
  • Cebulę z czosnkiem szklę na oliwie na patelni, na niedużym ogniu. Warzywa powinny zmięknąć.
  • Dodaję szpinak i podsmażam całość, mieszając i rozdrabniając za pomocą łopatki.
  • Cynamon i gałkę muszkatołową i skórkę z cytryny/imbir mieszam ze śmietanką i jajkiem/mąką ziemniaczaną (rozcieram grudki). Doprawiam pieprzem i odrobiną soli.
  • Na dnie naczynia żaroodpornego układam cukinię i ziemniaki, przekładając każdą warstwę niewielką ilością szpinakowej masy  oraz posypując tymiankiem. Jako ostatnią warstwę układam cukinię z ziemniakami.
  • Zalewam całość mieszanką śmietankową i przykrywam.
  • Wstawiam do piekarnika na ok. 45-60 minut. Cukinia i ziemniaki powinny zmięknąć.
  • Odkrywam naczynie, wyłączam piekarnik i posypuję zapiekankę serem feta. Dekoruję pomidorkami.
  • Zostawiam odkrytą zapiekankę w piekarniku na 15 minut, do roztopienia sera.
  • Serwuję z dodatkiem świeżych ziół na wierzchu.

Wskazówki

Tę zapiekankę można przygotować, zastępując cukinię dodatkowymi ziemniakami lub ziemniaki dodatkową cukinią.
Przydatne poradniki:
  1. Jak pokroić cebulę
  2. Jak wybrać tłuszcz do smażenia

Nutrition

Serving: 330g | Kalorie: 456kcal | Carbohydrates: 19g | Białko: 10g | Fat: 39g | Tłuszcze nasycone: 21g | Cholesterol: 173mg | Sód: 307mg | Potas: 833mg | Fiber: 4g | Cukier: 2g | Witamina A: 5340IU | Witamina C: 33.5mg | Wapń: 235mg | Żelazo: 4.8mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!