Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Sos curry
Sos curry na bazie jogurtu naturalnego, z dodatkiem miodu i octu winnego lub soku z cytryny/limonki. Świetny do grillowanych mięs oraz sałatek.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
5
minutes
minutes
Total Time:
5
minutes
minutes
Course:
Półprodukt
Cuisine:
Amerykańska, Europejska
Keyword:
sos curry
Servings:
300
g
Calories:
104
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
1
szklanka
jogurtu naturalnego
im tłustszy i gęstszy, tym smaczniejszy sos i lepsza konsystencja
2
łyżki
białego octu winnego
można zastąpić sokiem z cytryny lub limonki½
2
łyżki
miodu
1½
łyżki
mieszanki przypraw curry
sól do smaku
opcjonalnie
Instructions
Wszystkie składniki ubijam trzepaczką lub widelcem w miseczce do uzyskania jednolitej konsystencji.
Odstawiam na 30 minut do lodówki.
Notes
Sos curry wegański - jogurt naturalny zastępuję gęstym mlekiem kokosowym z puszki, a miód syropem z agawy lub erytrytolem
Przydatne poradniki
:
Jak zrobić jogurt naturalny
Nutrition
Wielkość porcji:
100
g
|
Kalorie:
104
kcal
|
Węglowodany:
17
g
|
Białko:
3
g
|
Tłuszcze:
3
g
|
Tłuszcze nasycone:
1
g
|
Cholesterol:
10
mg
|
Sód:
53
mg
|
Potas:
175
mg
|
Błonnik:
1
g
|
Cukier:
15
g
|
Witamina A:
110
IU
|
Witamina C:
0.7
mg
|
Wapń:
114
mg
|
Żelazo:
0.9
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!