Zapiekanka z brokułami

Zapiekanka z brokułami

Zapiekanka z brokułami, cebulą, czosnkiem, porem, marchewką i ziemniakami, ze śmietanką oraz jajkiem, z sokiem i skórką z cytryny, a do tego świeże zioła lub korzenne przyprawy.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 1 godz. 15 min
Całkowity czas: 1 godz. 30 min
Danie: Danie główne, Przekąska
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Keyword: zapiekanka brokułowa, zapiekanka z brokułami
Liczba porcji: 6
Kalorie: 464kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 500 g ziemniaków obrane; pokrojone w plastry o szerokości ok. 3-5 mm
  • 300 g brokuła tylko różyczki, bez twardych trzonków; blanszowany przez 1 minutę we wrzątku
  • 200 g marchewki obrana; pokrojona na plasterki o grubości ok. 3-4 mm
  • 1 cebula duża; drobno posiekana
  • 1 por tylko biała część; pokrojony w talarki
  • 2-4 ząbki czosnku pokrojony w cienkie plasterki
  • 2 szklanki słodkiej śmietanki do zup i sosów 18% tłuszczu; można zastąpić mieszanką „pół na pół” śmietanki kremówki 30-36% oraz mleka
  • 1 jajko lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 g sera gorgonzola lub lazur można zastąpić innym serem z niebieską/zieloną pleśnią w środku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego do smażenia
  • 1 łyżeczka mieszanki cynamonu i gałki muszkatołowej lub 3 łyżki tymianku lub mieszanki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny lub posiekanego drobno imbiru opcjonalnie; cytryna wcześniej wyszorowana i sparzona wrzątkiem
  • 1 łyżka bazylii posiekana; można zastąpić innymi świeżymi ziołami, np. natką pietruszki, oregano, tymiankiem lub szałwią
  • sól, pieprz

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na temperaturę 200 °C.
  • Smaruję dno i boki naczynia żaroodpornego oliwą/olejem. 
  • Cebulę z czosnkiem oraz porem szklę na oliwie na patelni, na niedużym ogniu. Warzywa powinny zmięknąć.
  • Cynamon, gałkę muszkatołową i skórkę z cytryny/imbir mieszam ze śmietanką i jajkiem/mąką ziemniaczaną (rozcieram grudki). Doprawiam pieprzem i odrobiną soli.
  • Na dnie naczynia żaroodpornego układam ziemniaki, przekładając każdą warstwę niewielką ilością cebuli z czosnkiem i porem oraz posypując różyczkami brokuła, marchewką i tymiankiem. Ostatnią warstwą jest brokuł z marchewką.
  • Zalewam całość śmietanką i przykrywam.
  • Wstawiam do piekarnika na ok. 45-60 minut. ziemniaki powinny zmięknąć.
  • Odkrywam naczynie, wyłączam piekarnik i posypuję zapiekankę kawałkami sera pleśniowego.
  • Zostawiam odkrytą zapiekankę w piekarniku na 15 minut, do roztopienia sera.
  • Serwuję z dodatkiem świeżych ziół na wierzchu.

Wskazówki

Nutrition

Serving: 330g | Kalorie: 464kcal | Carbohydrates: 24g | Białko: 9g | Fat: 38g | Tłuszcze nasycone: 20g | Cholesterol: 164mg | Sód: 243mg | Potas: 780mg | Fiber: 5g | Cukier: 3g | Witamina A: 7460IU | Witamina C: 61mg | Wapń: 194mg | Żelazo: 4.2mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!