Zapiekanka z pieczarkami

Zapiekanka z pieczarkami

Zapiekanka z pieczarkami z boczkiem lub bez boczku, ze śmietanką i przyprawami lub ziołami, pożywna i smaczna na obiad lub kolację.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 1 godz. 15 min
Całkowity czas: 1 godz. 30 min
Danie: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Keyword: zapiekanka z pieczarkami
Liczba porcji: 6
Kalorie: 544kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Equipment

Składniki

  • 1 kg ziemniaków obrane, pokrojone w plastry o grubości kilku mm
  • 500 g pieczarek oczyszczone, pokrojone na plasterki o grubości kilku mm
  • 4 plastry boczku surowego wędzonego opcjonalnie; pokrojony w niedużą kostkę; w wersji wegetariańskiej wystarczy pominąć i dodać o 1 łyżkę oleju więcej do smażenia cebuli
  • 1 cebula duża; drobno posiekana
  • 2-4 ząbki czosnku pokrojony w cienkie plasterki
  • 2 szklanki słodkiej śmietanki do zup i sosów 18% tłuszczu; można zastąpić mieszanką „pół na pół” śmietanki kremówki 30-36% oraz mleka
  • 1 jajko lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka startego sera żółtego
  • 4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego do smażenia
  • ½ łyżeczki cynamonu opcjonalnie
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej opcjonalnie
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny lub imbiru opcjonalnie; cytryna wcześniej wyszorowana i sparzona wrzątkiem
  • 4 łyżki natki pietruszki posiekana; można zastąpić innymi świeżymi ziołami, np. bazylią, oregano, tymiankiem lub szałwią; niewielka ilość odłożona do dekoracji
  • sól, pieprz

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na temperaturę 200 °C.
  • Smaruję dno i boki naczynia żaroodpornego oliwą/olejem. 
  • Cebulę z czosnkiem oraz boczkiem szklę na połowie oliwy na patelni, na niedużym ogniu. Warzywa powinny zmięknąć, a mięso delikatnie się zrumienić. Zdejmuję z patelni, odstawiam.
  • Pieczarki wrzucam na lekko rozgrzaną, dolaną na patelnię pozostałość oliwy. Lekko prószę solą, przykrywam i duszę przez kilka minut na średnim ogniu do miękkości.
  • Odkrywam pieczarki i smażę, do odparowania płynów.
  • Cynamon, gałkę muszkatołową i skórkę z cytryny/imbir mieszam z jajkiem/mąką ziemniaczaną i śmietanką. Rozcieram ewentualne grudki. Doprawiam pieprzem i odrobiną soli.
  • Na dnie naczynia żaroodpornego układam ziemniaki, przekładając każdą warstwę niewielką ilością cebuli z czosnkiem, boczku, pieczarek, połowy startego sera i natki pietruszki. Ostatnią warstwę ziemniaków zostawiam bez warzyw i mięsa.
  • Zalewam całość mieszanką śmietankową i przykrywam.
  • Wstawiam do piekarnika na ok. 45-60 minut. Ziemniaki powinny zmięknąć.
  • Odkrywam naczynie, wyłączam piekarnik i posypuję zapiekankę pozostałym serem żółtym.
  • Zostawiam odkrytą zapiekankę w piekarniku na 15 minut, do roztopienia sera.
  • Serwuję z dodatkiem świeżych ziół na wierzchu.

Wskazówki

Nutrition

Serving: 330g | Kalorie: 544kcal | Carbohydrates: 36g | Białko: 12g | Fat: 40g | Tłuszcze nasycone: 21g | Cholesterol: 121mg | Sód: 266mg | Potas: 1170mg | Fiber: 6g | Witamina A: 1450IU | Witamina C: 35.1mg | Wapń: 235mg | Żelazo: 8.5mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!