Go Back
Print
Recipe Image
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Ciastka z masłem orzechowym
Ciastka z masłem orzechowym i płatkami owsianymi oraz sezamem, pięknie pachnące cynamonem i wanilią. Bardzo proste i szybkie do zrobienia.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
15
minutes
minutes
Cook Time:
10
minutes
minutes
Total Time:
25
minutes
minutes
Course:
Deser
Cuisine:
Amerykańska
Keyword:
ciastka z masłem orzechowym
Servings:
18
sztuk
Calories:
141
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
1½
szklanki
płatków owsianych
górskie; połowę można zastąpić płatkami gryczanymi
⅓
szklanki
masła orzechowego
kremowe, niesłodzone
2
łyżki
sezamu
1
jajko
duże
100
g
masła
(100 g to najczęściej ½ kostki) w pokojowej temperaturze
½
szklanki
mąki
½-¾
szklanki
cukru
trzcinowy lub kokosowy
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
½
łyżeczki
cynamonu
1
łyżeczka
ekstraktu z wanilii
1
szczypta
soli
Instructions
Nastawiam piekarnik na 180 °C (góra+dół).
W misce średniej wielkości mieszam płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
W drugiej, większej misce ubijam masło na puch na najwyższych obrotach miksera. Dodaję masło orzechowe i mieszam do połączenia składników.
Stopniowo dosypuję cukier, cały czas ubijając na średnich obrotach, do uzyskania kremowej konsystencji.
Wbijam jajko i dodaję ekstrakt z wanilii. Miksuję do połączenia składników.
Stopniowo dosypuję mieszankę suchych składników, powoli miksując masę na najniższych obrotach miksera do połączenia całości.
Na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem układam porcje masy za pomocą łyżki, w odległości ok. 4-5 cm od siebie.
Wstawiam do piekarnika na 10-12 minut, do delikatnego zbrązowienia ciasteczek.
Wyjmuję z piekarnika i odstawiam blaszki na 5 minut na kratkę do schłodzenia.
Całkowicie schłodzone ciasteczka można udekorować dowolną polewą lub podawać bez dodatków.
Nutrition
Wielkość porcji:
1
sztuka
|
Kalorie:
141
kcal
|
Węglowodany:
14
g
|
Białko:
3
g
|
Tłuszcze:
8
g
|
Tłuszcze nasycone:
3
g
|
Cholesterol:
30
mg
|
Sód:
71
mg
|
Potas:
98
mg
|
Błonnik:
1
g
|
Cukier:
6
g
|
Witamina A:
165
IU
|
Wapń:
32
mg
|
Żelazo:
0.8
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!