Zupa minestrone

Zupa minestrone

Sezonowa włoska zupa minestrone, którą w różnych częściach Włoch przygotowuje się w inny sposób, na bazie sezonowych warzyw, z dodatkiem mięsa, fasoli, ryżu lub makaronu.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 1 godz. 15 min
Całkowity czas: 1 godz. 35 min
Danie: Zupa
Kuchnia: Włoska
Keyword: zupa minestrone
Liczba porcji: 4
Kalorie: 436kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 250 g czerwonej fasoli ugotowana
  • ½ kapusty włoskiej mała, bez głąbu; pokrojona w paski o szerokości ok. 5 cm
  • 1 cebula pokrojona drobno lub w półksiężyce
  • 2 ziemniaki średnie; pokrojone w grubą kostkę
  • 2 marchewki średnie; starte na tarce o grubych oczkach lub pokrojone w julienne
  • ½ cukinii nieduża, pokrojona w słupki; można zastąpić 2 łodygami selera naciowegoo (czyszczony z łyka; pokrojony na plasterki)
  • 1 szklanka ryżu krótkoziarnisty
  • 4 łyżki masła klarowanego lub smalcu
  • 1-2 ząbki czosnku drobno posiekany
  • 4 łyżki natki pietruszki posiekana
  • sól, pieprz
  • tarty parmezan opcjonalnie; do posypania

Jak zrobić

  • Cebulę i czosnek szklę na maśle klarowanym/smalcu (od razu w garnku, w którym będzie się gotować zupa).
  • Dodaję kapustę, ziemniaki i cukinię/seler. Duszę na małym ogniu przez 10 minut. Dorzucam marchewkę na ostatnią 1 minutę duszenia.
  • Zalewam warzywa 1 litrem wody (można wykorzystać wodę, w której gotowała się fasola). Zagotowuję i zmniejszam ogień, żeby całość powoli pyrkała w garnku. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję połowę natki pietruszki i dosypuję ryż.
  • Gotuję zupę na małym ogniu przez 20 minut, do miękkości ryżu. 
  • Serwuję posypaną serem pecorino oraz pozostałą natką pietruszki.

Wskazówki

Nutrition

Serving: 350g | Kalorie: 436kcal | Carbohydrates: 53g | Białko: 12g | Fat: 19g | Tłuszcze nasycone: 12g | Cholesterol: 51mg | Sód: 334mg | Potas: 591mg | Fiber: 5g | Cukier: 4g | Witamina A: 5445IU | Witamina C: 36.6mg | Wapń: 245mg | Żelazo: 2.4mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!