Tofucznica czyli tofu z patelni, smażone na oleju z zeszkloną cebulą, doprawione płatkami drożdżowymi i czarną solą. Wegańska jajecznica na śniadanie lub kolację.
3-4łyżkioleju sezamowego lub arachidowegolub innego oleju do smażenia
1łyżeczkamąkiopcjonalnie; pszenna lub bezglutenowa
2łyżkimleka kokosowego lub migdałowegoopcjonalnie; można zastąpić wodą.
2łyżkinieaktywnych płatków drożdżowych
1szczyptakurkumy lub szarfanu
czarna sól
Instructions
Cebulę szklę na niedużym ogniu na połowie oleju, posypując odrobiną czarnej soli (nie za dużo, bo w trakcie gotowania traci swój jajeczny aromat i lepiej dosolić do smaku gotowe danie tuż przed podaniem).
⅓ tofu posypuję kurkumą i dokładnie rozgniatam widelcem, żeby zabarwiło się na żółto.
Dolewam połowę pozostałego oleju na patelnię (lub cały, jeśli nie korzystam z dodatku mąki i mleka kokosowego). Delikatnie rozgrzewam.
Dodaję obie części tofu na patelnię, posypuję płatkami drożdżowymi i podsmażam na średnim ogniu, mieszając z cebulą (ale nie łączę żółtego z niezabarwionym). Odsuwam na bok patelni.
Opcjonalnie, żeby całość miała nieco bardziej wilgotną konsystencję, na wolną część patelni dolewam olej, rozgrzewam i zasypuję mąką. Lekko ją zasmażam, następnie dolewam mleko kokosowe/migdałowe i rozprowadzam.
Mieszam całość na patelni i doprawiam czarną solą.