2kgarbuzaobrany, najlepiej oczyszczony z pestek i schłodzony w lodówce
1ogórekduży; obrany i pokrojony w grube plastry; kilka plasterków można zostawić do dekoracji
2limonki lub cytrynyobrane i oczyszczone z pestek i błon
2łyżkimioduopcjonalnie, jeśli arbuz nie jest mocno słodki
1garśćlistków mięty lub bazyliiopcjonalnie; kilka można zostawić do dekoracji
1-2szklankiwódkinajlepiej przygotować wersję z 1 szklanką i stopniowo dolewać więcej, do uzyskania pożądanej mocy drinku
Instructions
Wszystkie składniki, oprócz wódki, miksuję na gładką masę w blenderze.Można przelać gotową masę przez sitko.
Dodaję wódkę, mieszam.
Schładzam w lodówce przez min. 1 godzinę, jeśli wcześniej arbuz nie był trzymany w lodówce.Serwuję w szklankach, opcjonalnie z kostkami lodu i plasterkami ogórka oraz listkami mięty do dekoracji.