Drink z arbuzem i ogórkiem - przepis

Drink z arbuzem i ogórkiem

Orzeźwiający drink z arbuzem i ogórkiem oraz sokiem z cytryny lub limonki i miętą. Doskonały na letnie przyjęcia w upalne dni.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 15 min
Chłodzenie: 3 godz.
Całkowity czas: 15 min
Danie: Drink
Kuchnia: Amerykańska, Azjatycka, Europejska
Keyword: drink z arbuzem
Liczba porcji: 12 szklanek
Kalorie: 162kcal
Autorka: Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl

Składniki

  • 2 kg arbuza obrany, najlepiej oczyszczony z pestek i schłodzony w lodówce
  • 1 ogórek duży; obrany i pokrojony w grube plastry; kilka plasterków można zostawić do dekoracji
  • 2 limonki lub cytryny obrane i oczyszczone z pestek i błon
  • 2 łyżki miodu opcjonalnie, jeśli arbuz nie jest mocno słodki
  • 1 garść listków mięty lub bazylii opcjonalnie; kilka można zostawić do dekoracji
  • 1-2 szklanki wódki najlepiej przygotować wersję z 1 szklanką i stopniowo dolewać więcej, do uzyskania pożądanej mocy drinku

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki, oprócz wódki, miksuję na gładką masę w blenderze.
    Można przelać gotową masę przez sitko.
  • Dodaję wódkę, mieszam.
  • Schładzam w lodówce przez min. 1 godzinę, jeśli wcześniej arbuz nie był trzymany w lodówce.
    Serwuję w szklankach, opcjonalnie z kostkami lodu i plasterkami ogórka oraz listkami mięty do dekoracji.

Nutrition

Serving: 250ml | Kalorie: 162kcal | Carbohydrates: 16g | Białko: 1g | Sód: 2mg | Potas: 230mg | Cukier: 13g | Witamina A: 980IU | Witamina C: 16.9mg | Wapń: 16mg | Żelazo: 0.5mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!