Ajoblanco

Ajoblanco

Ajoblanco - przepis na chłodnik z migdałów z Hiszpanii. Pyszny i prosty do zrobienia, z dodatkiem oliwy, czosnku, octu i białego pieczywa, udekorowany melonem i winogronami chłodnik migdałowy.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 15 min
Całkowity czas: 15 min
Danie: Danie główne
Kuchnia: Hiszpańska
Keyword: ajoblanco, chłodnik z migdałów
Liczba porcji: 4
Kalorie: 695kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 200 g migdałów blanszowane
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 200 g białego, niesolonego pieczywa bez skórki; może być czerstwe; namoczone w wodzie i dobrze odciśnięte
  • 100 ml oliwy extra vergine
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • sól

Do dekoracji

  • 4 plastry melona
  • 20 sztuk winogron
  • 4 plasterki szynki serrano opcjonalnie

Jak zrobić

  • Klasyczna receptura to ucieranie migdałów w misce ręcznie, za pomocą drewnianej pałki. Ale obecnie łatwiej przygotować w blenderze: miksuję migdały z czosnkiem na gładką pastę, dolewając stopniowo oliwę.
  • Dodaję pieczywo i ocet, nadal miksuję do uzyskania gładkiej konsystencji. 
  • Doprawiam solą i mieszam całość.
  • Przelewam chłodnik migdałowy do talerzy i dekoruję owocami oraz, opcjonalnie, szynką.

Wskazówki

Nutrition

Serving: 200g | Kalorie: 695kcal | Carbohydrates: 43g | Białko: 18g | Fat: 52g | Tłuszcze nasycone: 5g | Cholesterol: 5mg | Sód: 740mg | Potas: 536mg | Fiber: 7g | Cukier: 10g | Witamina A: 30IU | Witamina C: 7mg | Wapń: 267mg | Żelazo: 4.1mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!