½szklankizaparzonej czarnej kawywystudzona, następnie schłodzona min. przez 1 godzinę w lodówce
½szklankimlekaschłodzone przez min. 1 godzinę w lodówce lub zamrożone w kostkach
1łyżeczkacukru, ksylitolu lub erytrytolu, albo syropu z agawymożna zastąpić ulubionym syropem smakowym do kawy
1szczyptacynamonuopcjonalnie
¼łyżeczkiekstraktu z waniliilub odrobina ziarenek z laski wanilii, tyle co na czubku noża
lód w kostkach
Instructions
Z blenderem: Wszystkie składniki, oprócz lodu w kostkach, miksuję w blenderze. Opcjonalnie można zmiksować samo schłodzone mleko oraz dodatki smakowe i wlać potem do szklanki z kawą.
Wrzucam kilka kostek lodu na dno szklanki i zalewam kawą. Od razu serwuję.Bez blendera: Wlewam kawę i mleko do szklanki z kostkami lodu.