Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Sałatka z mozzarellą, pomidorkami i awokado
Prosta i szybka do zrobienia sałatka z mozzarellą, pomidorkami i awokado jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie np. na kolację.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
5
minutes
minutes
Total Time:
5
minutes
minutes
Course:
Sałatka
Cuisine:
Amerykańska, Europejska
Keyword:
sałatka z mozzarellą, pomidorkami i awokado
Servings:
6
osób
Calories:
291
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
200
g
mieszanki sałat i listków, np. rukoli i szpinaku
np. rzymska, endywia, radicchio, lollo biondo, lollo rosso, liść dębu; większe listki można porwać
200
g
awokado
pokrojone w niedużą kostkę i skropione sokiem z cytryny lub pomarańczy
1
czerwona cebula
opcjonalnie; drobno posiekana
2
szklanki pomidorków koktajlowych
można pokroić na połówki
200
g
sera mozzarella
w małych kulkach; można pokroić na połówki
10
łyżek
sosu winegret
3
łyżki
słonecznika lub pestek z dyni
można uprażyć je na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce
Instructions
Wszystkie składniki mieszam w misce i odstawiam na 10 minut, następnie serwuję.
Notes
Dojrzałe awokado
- jak wybrać
Jak pokroić cebulę
Jak zrobić
sos winegret
- do tej sałatki polecam doprawić go ziołami prowansalskimi
Nutrition
Wielkość porcji:
165
g
|
Kalorie:
291
kcal
|
Węglowodany:
8
g
|
Białko:
8
g
|
Tłuszcze:
25
g
|
Tłuszcze nasycone:
7
g
|
Cholesterol:
26
mg
|
Sód:
224
mg
|
Potas:
343
mg
|
Błonnik:
2
g
|
Cukier:
2
g
|
Witamina A:
815
IU
|
Witamina C:
20
mg
|
Wapń:
185
mg
|
Żelazo:
0.8
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!