Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Tosty z jajkiem
Przepis na tosty w jajku smażone na patelni, podane z pomidorkami koktajlowymi i bazylią. Doskonałe na śniadanie!
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
5
minutes
minutes
Total Time:
5
minutes
minutes
Course:
Śniadanie
Cuisine:
Amerykańska, Europejska
Keyword:
tosty z jajkiem
Servings:
2
tosty
Calories:
349
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
2
kromki
jasnego chleba
pszenny lub bezglutenowy
2
jajka
1
cebula
mała; drobno posiekana
2-3
pomidorki koktajlowe
przekrojone na połówki
2
łyżki
masła klarowanego
można zastąpić olejem roślinnym do smażenia
1
łyżeczka
suszonych ziół
opcjonalnie; np. tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano lub mieszanka ziół prowansalskich
3
listki
świeżej bazylii
sól, pieprz
Instructions
W kromkach chleba wycinam okrągłe otwory o średnicy ok. 5 cm.
Cebul
Każdą kanapkę maczam z obu stron w jajku.
Smażę na średnim ogniu złoto-brązowy kolor, z obu stron.
Serwuję tosty z dodatkiem świeżych ziół i pomidorków koktajlowych.
Notes
Masło klarowane
- przepis
Tłuszcz do smażenia
- jak wybrać
Jak pokroić cebulę
Nutrition
Wielkość porcji:
1
tost
|
Kalorie:
349
kcal
|
Węglowodany:
16
g
|
Białko:
15
g
|
Tłuszcze:
24
g
|
Tłuszcze nasycone:
12
g
|
Cholesterol:
391
mg
|
Sód:
306
mg
|
Potas:
234
mg
|
Błonnik:
1
g
|
Cukier:
3
g
|
Witamina A:
700
IU
|
Witamina C:
4.6
mg
|
Wapń:
108
mg
|
Żelazo:
2.9
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!