Tosty z jajkiem

Tosty z jajkiem

Przepis na tosty w jajku smażone na patelni, podane z pomidorkami koktajlowymi i bazylią. Doskonałe na śniadanie!
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 5 min
Całkowity czas: 5 min
Danie: Śniadanie
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Keyword: tosty z jajkiem
Liczba porcji: 2 tosty
Kalorie: 349kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 2 kromki jasnego chleba pszenny lub bezglutenowy
  • 2 jajka
  • 1 cebula mała; drobno posiekana
  • 2-3 pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki
  • 2 łyżki masła klarowanego można zastąpić olejem roślinnym do smażenia
  • 1 łyżeczka suszonych ziół opcjonalnie; np. tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano lub mieszanka ziół prowansalskich
  • 3 listki świeżej bazylii
  • sól, pieprz

Jak zrobić

  • W kromkach chleba wycinam okrągłe otwory o średnicy ok. 5 cm.
  • Cebul
  • Każdą kanapkę maczam z obu stron w jajku.
  • Smażę na średnim ogniu złoto-brązowy kolor, z obu stron.
  • Serwuję tosty z dodatkiem świeżych ziół i pomidorków koktajlowych.

Wskazówki

Nutrition

Serving: 1tost | Kalorie: 349kcal | Carbohydrates: 16g | Białko: 15g | Fat: 24g | Tłuszcze nasycone: 12g | Cholesterol: 391mg | Sód: 306mg | Potas: 234mg | Fiber: 1g | Cukier: 3g | Witamina A: 700IU | Witamina C: 4.6mg | Wapń: 108mg | Żelazo: 2.9mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!