Tosty w jajku

Tosty w jajku

Przepis na tosty w jajku smażone na patelni, podane z pomidorkami koktajlowymi i bazylią. Doskonałe na śniadanie!
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 5 min
Całkowity czas: 5 min
Danie: Śniadanie
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Keyword: tosty w jajku
Liczba porcji: 3 tosty z 2 kromek każdy
Kalorie: 556kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 6 kromek jasnego chleba pszenny lub bezglutenowy
  • 12 plastrów sera żółtego lub mozzarelli
  • 3 łyżeczki masła
  • 1 jajko rozkłócone
  • 1 łyżka suszonych ziół opcjonalnie; np. tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano lub mieszanka ziół prowansalskich
  • 6 pomidorków koktajlowych przekrojone na połówki
  • 1 łyżka świeżych ziół posiekane; np. bazylia, rozmaryn, tymianek
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego do smażenia

Jak zrobić

  • Kromki chleba smaruję masłem. Na połowę nakładam ser.
  • Składam chleb w podwójne kanapki.
  • Jajko doprawiam solą i pieprzem i opcjonalnie mieszam z suszonymi ziołami.
  • Każdą kanapkę maczam z obu stron w jajku.
  • Smażę na średnim ogniu złoto-brązowy kolor, z obu stron.
  • Serwuję tosty z dodatkiem świeżych ziół i pomidorków koktajlowych.

Wskazówki

Nutrition

Serving: 1tost z 2 kromek chleba | Kalorie: 556kcal | Carbohydrates: 27g | Białko: 24g | Fat: 39g | Tłuszcze nasycone: 23g | Cholesterol: 160mg | Sód: 771mg | Potas: 241mg | Fiber: 2g | Cukier: 4g | Witamina A: 1045IU | Witamina C: 4.5mg | Wapń: 584mg | Żelazo: 3.2mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!