Ryż ze szparagami czyli przepis na prosty i smaczny obiad. Ryż z dodatkiem szparagów, cebuli i słodkiej, czerwonej papryki, czosnku lub imbiru oraz świeżej mięty i soku z cytryny lub limonki.
1papryka czerwonapodłużna, słodka; pokrojona w krótkie paski
1czerwona cebuladrobno pokrojona
1-2ząbkiczosnkudrobno pokrojony; można zastąpić 1 łyżeczką świeżo startego imbiru
2łyżkisoku z limonki lub cytryny
1garśćlistków mięty
2łyżkioliwy extra verginew wersji niewegańskiej można wykorzystać masło klarowane
sól, pieprz
Instructions
Ryż gotuję na sypko.
Cebulę z czosnkiem/imbirem szklę na oliwie/maśle klarowanym, delikatnie podsypując wcześniej całość solą.
Dodaję paprykę i podsmażam całość przez 2 minuty na średnim ogniu.
Dodaję szparagi i smażę wszystko przez 2 minuty. Zdejmuję z ognia.
Skrapiam warzywa sokiem z cytryny i posypuję miętą oraz pieprzem. Mieszam.
Ryż nakładam na talerze i dekoruję warzywami. Od razu serwuję.Można też wymieszać wystudzony ryż z warzywami w pudełku z zamknięciem i zabrać jako posiłek do pracy.