Lemoniada

Lemoniada

Najlepsza i najzdrowsza lemoniada z miodem i miętą, cudownie orzeźwiający napój z cytryn.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 5 min
Całkowity czas: 5 min
Danie: Drink
Kuchnia: Amerykańska, Azjatycka, Europejska
Keyword: lemoniada
Liczba porcji: 6 szklanek
Kalorie: 96kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 3 cytryny z 2½ wyciśnięty sok, a ½ pokrojona na plasterki; skórkę, która będzie miała styczność z lemoniadą, trzeba wcześniej wyszorować i sparzyć
  • l wody
  • ¼-½ szklanki miodu
  • 1 gałązka świeżej mięty

Jak zrobić

  • Wodę mieszam z sokiem z cytryn, plasterkami cytryn i miodem.
    Jeśli miód jest skrystalizowany, można go wcześniej delikatnie pogrzać razem z 1 szklanką wody (odlać tę 1 szklankę z 1 litra).
    Całość odstawiam do lodówki lub dorzucam kostki lodu.
  • Serwuję schłodzoną lemoniadę.

Nutrition

Serving: 1szklanka (całość posłodzona wcześniej ½ szklanki miodu) | Kalorie: 96kcal | Carbohydrates: 26g | Sód: 12mg | Potas: 60mg | Fiber: 1g | Cukier: 24g | Witamina A: 30IU | Witamina C: 18mg | Wapń: 17mg | Żelazo: 0.4mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!