Podpłomyki

Podpłomyki

Podstawowy przepis na podpłomyki z mąki, wody i soli.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 10 min
Leżakowanie: 15 min
Całkowity czas: 35 min
Danie: Pieczywo, Przekąska
Kuchnia: Polska
Keyword: podpłomyki
Liczba porcji: 5 sztuk (o średnicy ok. 20 cm)
Kalorie: 125kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 150 g mąki pszenna typ 500-550 lub żytnia typ 500; przesiana
  • ½ szklanki wody zagotowana
  • 1 szczypta soli

Jak zrobić

  • Mąkę i sól zalewam cienką strużką wrzątku, cały czas mieszając łyżką. Zbieram dokładnie całą mąkę, żeby wszystkie składniki się połączyły. 
  • Zagniatam ręcznie lub w robocie planetarnym, do uzyskania konsystencji elastycznego ciasta, które odrywa się od dłoni.
  • Zawijam ciasto szczelnie w folię i odstawiam na 15-30 minut.
  • Dzielę ciasto na 5 równych części i wałkuję, delikatnie podsypując w razie potrzeby minimalną ilością mąki. Placki powinny mieć średnicę ok. 20 cm (będą się nieco kurczyć po rozwałkowaniu).
  • Każdy placek zaraz po rozwałkowaniu układam na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce lub patelni żeliwnej, ewentualnie na rozgrzanej płycie. Podpiekam z obu stron tak, żeby na powierzchni utworzyły się większe, brązowe plamki.

Wskazówki

W trakcie podpiekania na patelni podpłomyki mogą dość mocno wyrosnąć. Spokojnie - po przełożeniu na talerz opadną i można położyć na nich ulubione dodatki: sosy, sery, pieczone, smażone lub surowe warzywa i owoce, mięso lub rybę.

Nutrition

Kalorie: 125kcal | Carbohydrates: 23g | Białko: 3g | Fat: 1g | Tłuszcze nasycone: 1g | Sód: 25mg | Potas: 32mg | Wapń: 5mg | Żelazo: 1.4mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!