Kaszotto z botwinką

Kaszotto z botwinką

Przepis na kaszotto z botwinką i tymiankiem, gotowane na wywarze warzywnym, opcjonalnie z dodatkiem koziego sera pleśniowego, udekorowane blanszowanymi migdałami w płatkach.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 5 minutes
Cook Time: 15 minutes
Total Time: 20 minutes
Course: Danie główne
Cuisine: Europejska
Keyword: kaszotto z botwinką
Servings: 4
Calories: 626kcal
Author: Dorota Kamińska

Ingredients

Baza:

  • 250 g kaszy gryczanej biała, niepalona
  • 1 pęczek botwinki obrana, pokrojona w kawałki o grubości ok. 1,5 cm
  • ½ szklanki czerwonego wina wytrawnego opcjonalnie
  • 500 ml wywaru warzywnego gorący
  • 1 cebula grubo posiekana
  • 2-3 ząbki czosnku drobno posiekany
  • 1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach lub pokrojona w kosteczkę
  • 6 łyżek oliwy extra vergine w wersji niewegańskiej można wykorzystać klarowane masło
  • 25 g masła można zastąpić dodatkową oliwą w wersji wegańskiej
  • 1 łyżka tymianku świeży, posiekany
  • 50 g sera koziego pleśniowego opcjonalnie; pokrojony w nieduże kawałki
  • sok z ½ pomarańczy opcjonalnie
  • sól, pieprz

Do dekoracji:

  • 2 garście blanszowanych migdałów w płatkach lub nasion słonecznika lekko uprażone na suchej patelni

Instructions

  • Na 4 łyżkach oliwy podduszam cebulę na niewielkim ogniu.
  • Gdy warzywa się zeszklą, dodaję suchą kaszę, mieszam i podsmażam całość na średnim ogniu, do zeszklenia kaszy.
  • Dolewam wino, zwiększam ogień i zagotowuję. Jeśli nie wykorzystuję wina, zastępuję je dodatkowym wywarem warzywnym. Zmniejszam płomień, żeby całość delikatnie bulgotała i czekam, aż prawie całe wino zostanie wchłonięte przez kaszę.
  • Dolewam 1 chochlę wywaru, dosypuję tymianek i czekam, aż prawie cały płyn zostanie wchłonięty przez kaszę. Powtarzam czynność do momentu, gdy kaszotto będzie kremowe, o konsystencji lawy, ale ugotowane „al dente”, czyli lekko twarde.
  • Pod koniec gotowania kaszotto, na osobnej patelni, na małym ogniu, szklę czosnek na 2 łyżkach oliwy. Zdejmuję z patelni i przekładam na osobny talerzyk, a na tej samej oliwie smażę, na średnim ogniu, lekko oprószoną solą botwinkę z marchewką. Należy smażyć krótko, przemieszać i zdjąć z ognia.
  • Dodaję botwinkę, marchewkę i czosnek do kaszotto. Mieszam całość z masłem (oraz opcjonalnie z serem), w razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem oraz, opcjonalnie, sokiem z pomarańczy i przekładam na talerze.
  • Dekoruję migdałami/słonecznikiem i serwuję.

Notes

  1. Jak pokroić cebulę
  2. Jak zrobić wywar warzywny

Nutrition

Serving: 325g | Calories: 626kcal | Carbohydrates: 59g | Protein: 15g | Fat: 37g | Saturated Fat: 8g | Cholesterol: 19mg | Sodium: 764mg | Potassium: 906mg | Fiber: 10g | Sugar: 5g | Vitamin A: 7955IU | Vitamin C: 28.7mg | Calcium: 150mg | Iron: 4.4mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!