Surówka z porem - przepis

Surówka z pora

Surówka z pora z jabłkiem, marchewką i miętą, w sosie z majonezu i jogurtu. Najlepsza surówka porowa!
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 5 min
Całkowity czas: 5 min
Danie: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Keyword: surówka z pora
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 55kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 1 por duży; tylko biała część; pokrojony w półksiężyce
  • 1 jabłko ze skórką lub obrane; starte na tarce o grubych oczkach
  • 1 marchewka średnia; starta na tarce o grubych oczkach
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki opcjonalnie
  • 2 łyżki świeżej mięty posiekana; opcjonalnie; można zastąpić innymi ziołami, np. natką pietruszki lub tymiankiem
  • sól, pieprz

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki surówki mieszam w miseczce, doprawiając solą i pieprzem do smaku.

Nutrition

Serving: 1porcja | Kalorie: 55kcal | Carbohydrates: 1g | Fat: 5g | Tłuszcze nasycone: 1g | Cholesterol: 4mg | Sód: 88mg | Witamina A: 150IU | Witamina C: 1.5mg | Wapń: 12mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!