Szparagi na parze

Szparagi na parze

Zdrowe, bogate w witaminy, szparagi na parze gotowane na durszlaku lub specjalnej wkładce do garnka.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 7 min
Całkowity czas: 12 min
Danie: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Francuska
Keyword: szparagi na parze
Liczba porcji: 4
Kalorie: 50kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 500 g szparagów 1 pęczek; białe lub zielone; oczyszczone
  • 1 łyżka masła można zastąpić oliwą z oliwek lub olejem kokosowym
  • sól, pieprz

Jak zrobić

  • Na dno sporego garnka, na wysokość kilku centymetrów, wlewam wodę i doprowadzam do wrzenia.
  • Na specjalnej wkładce, w koszyczku metalowym lub na durszlaku układam całe, oczyszczone szparagi. Umieszczam w garnku, nad powierzchnią wody i przykrywam.
  • Gotuję na parze szparagi przez ok. 3-5 minut (cienkie) lub 5-7 minut (grubsze).
  • Przekładam ugotowane szparagi na talerz i doprawiam solą oraz pieprzem, układając na wierzchu kawałki masła. Można skropić też dodatkowo sokiem z cytryny lub pomarańczy.

Nutrition

Serving: 125g | Kalorie: 50kcal | Carbohydrates: 4g | Białko: 2g | Fat: 2g | Tłuszcze nasycone: 1g | Cholesterol: 7mg | Sód: 27mg | Potas: 252mg | Fiber: 2g | Cukier: 2g | Witamina A: 1030IU | Witamina C: 7mg | Wapń: 30mg | Żelazo: 2.7mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!