Sałatka ze szparagami

Sałatka ze szparagami

Sałatka ze szparagami, ciecierzycą, pomidorkami i papryką oraz serem pleśniowym, z dodatkiem pysznego sosu na bazie oleju z pestek dyni, soku z pomarańczy i świeżej mięty.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 1 minuta
Całkowity czas: 11 min
Danie: Sałatka
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Keyword: sałatka ze szparagami
Liczba porcji: 1
Kalorie: 433kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 6 sztuk szparagów ugotowane, upieczone lub usmażone; pokrojone w kawałki o długości kilku cm
  • 1 garść mieszanki sałat porwana
  • ½ małej czerwonej cebuli pokrojona w piórka
  • 6 pomidorków koktajlowych przekrojone na połówki
  • 2 łyżki ciecierzycy ugotowana
  • 1 garść świeżej mięty pokrojona drobno
  • ¼ czerwonej papryki podłużnej pokrojona w niedużą kostkę
  • 25 g sera z niebieską/zieloną pleśnią np. rokpol, lazur; pokrojony w niedużą kostkę
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni można zastąpić oliwą extra vergine
  • 1 łyżeczka soku z pomarańczy lub innych cytrusów
  • sól, pieprz

Jak zrobić

  • Olej mieszam z sokiem z pomarańczy i połową listków mięty. Doprawiam solą i pieprzem.
  • Pozostałe składniki układam na talerzu i polewam sosem.
    Można też wymieszać je przed podaniem w misce i odstawić na kilka minut do "przegryzienia" smaków.

Wskazówki

Nutrition

Serving: 400g | Kalorie: 433kcal | Carbohydrates: 19g | Białko: 11g | Fat: 36g | Tłuszcze nasycone: 6g | Cholesterol: 18mg | Sód: 492mg | Potas: 681mg | Fiber: 6g | Cukier: 7g | Witamina A: 3460IU | Witamina C: 84.6mg | Wapń: 178mg | Żelazo: 4.3mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!