1kgpaprykimożna piec w całości lub pokroić w grubsze prostokąty, usuwając gniazda nasienne
4łyżki oliwy
½łyżeczki soli
½łyżeczki pieprzu
Dodatki do przyprawienia (do wyboru)
2ząbki czosnkuprzeciśnięty przez praskę; można zastąpić 2 łyżeczkami świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach
½łyżeczkichili lub cynamonudrobno posiekana
1łyżeczka suszonych ziółprowansalskie lub oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn
Dodatkowo
serdo pokruszenia i posypania gotowych cukinii; w wersji wegańskiej można pominąć lub zastąpić prażonymi migdałami, słonecznikiem, orzechami lub kokosem
Instructions
Papryki nacieram oliwą i obtaczam w przyprawach, ziołach i dodatkach.
Układam warzywa na papierze do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C (termoobieg) na ok. 30 minut, obracając delikatnie wszystkie kawałki w połowie czasu pieczenia.
Serwuję gorące kawałki, opcjonalnie posypane od razu po wyjęciu z piekarnika kawałkami ulubionego sera.