Szparagi z boczkiem

Szparagi z boczkiem

Szparagi z boczkiem czyli przepis na zapiekane szparagi z wędzonym boczkiem.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 5 minutes
Cook Time: 15 minutes
Total Time: 20 minutes
Course: Przekąska
Cuisine: Amerykańska, Europejska
Keyword: szparagi z boczkiem
Servings: 4
Calories: 364kcal
Author: Dorota Kamińska

Ingredients

  • ½ kg szparagów oczyszczone
  • 200 g boczku surowy wędzony; pokrojony w cienkie plasterki
  • 100 g sera żółtego opcjonalnie; starty na tarce o drobnych oczkach
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek

Instructions

  • Oczyszczone szparagi blanszuję przez 2-3 minuty.
  • Odcedzam szparagi i każdy z osobna zawijamy w wędlinę.
  • Układam szparagi w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem lub oliwą z oliwek. Przekładam je także niewielką ilością masła lub skrapiam oliwą z oliwek.
    Można też zawinąć szparagi w folię aluminiową.
  • Naczynie żaroodporne wstawiam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 220 °C. Szparagi zawinięte w folię aluminiową można też grillować przez ok. 10 minut na grillu.
  • Gotowe, gorące szparagi posypuję tartym serem i serwuję.

Nutrition

Serving: 200g | Calories: 364kcal | Carbohydrates: 6g | Protein: 18g | Fat: 30g | Saturated Fat: 13g | Cholesterol: 59mg | Sodium: 734mg | Potassium: 374mg | Fiber: 2g | Sugar: 2g | Vitamin A: 1160IU | Vitamin C: 7mg | Calcium: 326mg | Iron: 3.1mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!