Ciasto z cukinii

Ciasto z cukinii

Najlepsze ciasto z cukinii z dodatkiem jabłka lub ananasa. Jest to eleganckie ciasto cukiniowe z cytryną lub limonką, albo z trawą cytrynową, do podania z dodatkiem kremu lub bez dekoracji.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 1 godz.
Całkowity czas: 1 godz. 10 min
Danie: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Keyword: ciasto z cukinią, ciasto z cukinii
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy 21-24 cm
Kalorie: 538.5kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

Ciasto

  • 4 jajka
  • ½-¾ szklanki cukru brązowy lub biały, można zastąpić cukrem brzozowym (ksylitolem)
  • 1 szklanka oleju lub stopionego masła
  • 2 szklanki mąki pszenna biała lub razowa; przesiana
  • szklanki startej cukinii ok. 1 średnia cukinia; starta na tarce o drobnych oczkach
  • ½ szklanki startego jabłka lub zmiksowanego w blenderze ananasa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka trawy cytrynowej suszona, drobno zmielona
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny lub limonki starta na tarce o drobnych oczkach, a wcześniej wyszorowana i sparzona
  • ½ szklanki migdałów blanszowanych opcjonalnie; grubo posiekane
  • ¼ łyżeczki imbiru opcjonalnie

Krem

  • 250 g kremu z bitej śmietany i mascarpone

Dodatkowo do dekoracji

  • truskawki
  • borówki amerykańskie
  • świeża mięta

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na 160 °C (góra+dół) lub 150 °C (termoobieg) (czas mieszania składników to czas potrzebny do lekkiego podgrzania piekarnika).
  • Ucieram całe jajka z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera.
  • Cały czas miksując, powoli dolewam olej cienką strużką.
  • Na koniec dosypuję mąkę, proszek i sodę, migdały oraz dodaję cukinię, jabłko, trawę cytrynową, imbir i skórkę z cytryny. Delikatnie miksuję do połączenia składników.
  • Masę przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/kaszą manną/bułką tartą.
  • Piekę ciasto z cukinii przez ok. 60 minut, nie otwierając piekarnika w trakcie pieczenia. Pod koniec pieczenia, kiedy ciasto jest dobrze wyrośnięte i lekko rumiane z wierzchu, sprawdzam drewnianym patyczkiem wbitym w środek czy nie jest surowe. Wyjęty patyczek powinien być suchy. Jeśli nie jest, kolejną próbę przeprowadzam po 5 minutach.
  • Ciasto wyjmuję z piekarnika od razu po upieczeniu i studzę na kratce.
  • Gdy ciasto wystygnie, dekoruję kremem i owocami i serwuję.

Wskazówki

Nutrition

Serving: 100g | Kalorie: 538.5kcal | Carbohydrates: 33.67g | Białko: 10.17g | Fat: 40.17g | Tłuszcze nasycone: 21.17g | Cholesterol: 123.25mg | Sód: 192.17mg | Potas: 184.58mg | Fiber: 1.67g | Cukier: 14.42g | Witamina A: 3094.6IU | Witamina C: 1.6mg | Wapń: 150mg | Żelazo: 1.6mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!