Najlepszy żurek wegetariański, idealny również jako żurek wege w chlebie czyli przepis na żurek na zakwasie, z grzybami, wędzoną papryką i warzywami oraz śmietanką i czosnkiem.
50ggrzybów suszonychopcjonalnie; namoczone przez kilka godzin w zimnej wodzie, następnie odciśnięte i pokrojone w nieduże kawałki
1cebuladrobno posiekana
1marchewkaśredniej wielkości; starta na tarce o grubych oczkach
½pietruszkiśredniej wielkości; starta na tarce o grubych oczkach
1łyżkamajeranku
4ziarnapieprzu
½łyżeczkisłodkiej wędzonej papryki w proszku
2ziarnaziela angielskiego
2ziarnaowoców jałowca
1listek laurowy
1szklankaśmietanki kremówki
1łyżkamąkilub zasmażki; żurek można też przygotować bez zagęszczania mąką lub zasmażką - według upodobań
sól
Dodatkowo
4jajkaugotowane na twardo
2ząbkiczosnkuprzeciśnięty przez praskę
natka pietruszkiposiekana
Instructions
Odlewam 1 szklankę wywaru i odstawiam. Pozostały wywar i zakwas mieszam, dodaję przyprawy i zioła i zagotowuję w garnku. Zmniejszam ogień i gotuję przez 10 minut.
Cebulę szklę na oliwie, następnie dodaję grzyby, tofu, marchewkę i pietruszkę. Podsmażam delikatnie całość.
Do zupy dodaję śmietanę wymieszaną z odstawionym wcześniej wywarem i mąką lub zasmażką* oraz warzywa i grzyby. Dokładnie mieszam i gotuję przez 10 minut.
Czosnek ucieram w moździerzu z dodatkiem 2 szczypt soli, na gładką masę. Dodaję do żurku razem z jajkiem ugotowanym na twardo, posypuję natką pietruszki i podaję**.
Notes
* Zamiast mąką, zupę można też, w razie potrzeby, zagęścić zmiksowanymi warzywami z gotowania wywaru, lekko ubitą śmietanką kremówką lub zasmażką.** Żurek najlepiej odstawić w chłodne miejsce i podać odgrzany drugiego dnia.Żurek bywa mylony z barszczem białym, a podstawowa różnica jest dość prosta: zakwas na żurek przygotowuje się z mąki żytniej, a na barszcz biały - z pszennej razowej.Przydatne poradniki: