Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Kopytka z papryką
Przepis na kopytka z papryką z dodatkiem mąki pszennej lub bezglutenowej czyli pyszne kopytka paprykowe na obiad.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
20
minutes
minutes
Cook Time:
40
minutes
minutes
Total Time:
1
hour
hour
Course:
Danie główne, Dodatek do obiadu
Cuisine:
Polska, Włoska
Keyword:
koptyka z papryką
Servings:
60
sztuk (ok.)
Calories:
15
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
900
g
ziemniaków
sypkie/mączyste; ugotowane, wystudzone; zmielone w maszynce, przeciśnięte przez prasę do ziemniaków lub dokładnie ugniecione
250
g
słodkiej papryki czerwonej (podłużnej)
upieczona, odciśnięta z nadmiaru wody i zmiksowana w blenderze
100
g
mąki
typ 00 czyli taka jak do pizzy; mąka włoska o dużej zawartości glutenu
1
łyżeczka
soli
szczypta do ciasta, reszta do gotowania
Instructions
Ziemniaki, mąkę, zmiksowaną paprykę i szczyptę soli zagniatam w kulę ciasta.
Na delikatnie omączonej stolnicy formuję wałki z ciasta, spłaszczam dłońmi.
Wykrawam kopytka za pomocą noża lub drewnianej łopatki.
Wrzucam do wrzącej, osolonej wody. Przykrywam. Gotuję do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Odcedzam i serwuję z oliwą i świeżymi ziołami oraz startym serem lub z ulubionym pesto czy innym sosem.
Notes
Jak ugotować ziemniaki
Kopytka paprykowe bezglutenowe - zamiast mąki typu 00 wykorzystuję
uniwersalną mieszankę bezglutenową najlepszą
oraz dosypuję 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. UWAGA: ciasto na kopytka z papryką bez glutenu najlepiej zagniatać z gorących ziemniaków!
Nutrition
Wielkość porcji:
1
sztuka (20 g)
|
Kalorie:
15
kcal
|
Węglowodany:
3
g
|
Sód:
4
mg
|
Potas:
82
mg
|
Witamina A:
315
IU
|
Witamina C:
2.6
mg
|
Wapń:
8
mg
|
Żelazo:
0.6
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!