Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Zupa z groszku zielonego
Zupa z groszku zielonego świeżego lub mrożonego, z dodatkiem czosnku, cebuli i ziół oraz orzeszków ziemnych i soku oraz skórki z cytryny.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
10
minutes
minutes
Cook Time:
15
minutes
minutes
Total Time:
25
minutes
minutes
Course:
Zupa
Cuisine:
Amerykańska, Europejska
Keyword:
zupa z groszku zielonego
Servings:
6
Calories:
115
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
300
g
groszku zielonego
świeży lub mrożony
750
ml
wywaru warzywnego
1
cebula
duża; pokrojona w półksiężyce
1
ziemniak
duży; obrany i pokrojony w kostkę
3
ząbki
czosnku
drobno posiekany
2
łyżki
masła orzechowego
lub 4 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych i nieprażonych
1
łyżka
natki pietruszki
1
łyżka
lubczyku
suszony
1
łyżeczka
tymianku
suszony
1
łyżeczka
skórki startej z cytryny
opcjonalnie; wcześniej wyszorowana i wyparzona
1
łyżka
oliwy
1
łyżka
soku z cytryny
sól, pieprz
Instructions
Cebulę i czosnek szklę na oliwie.
Dodaję ziemniak i groszek. Zalewam wywarem. Doprawiam solą i pieprzem, dosypuję suszony lubczyk i tymianek. Zagotowuję.
Zmniejszam ogień tak, żeby zupa delikatnie bulgotała i gotuję przez ok. 10 minut, do miękkości ziemniaków i groszku.
Dodaję masło orzechowe, sok i skórkę z cytryny oraz natkę pietruszki.
Miksuję zupę w blenderze na krem. Od razu serwuję.
Notes
Wywar warzywny
- przepis
Nutrition
Wielkość porcji:
200
ml
|
Kalorie:
115
kcal
|
Węglowodany:
13
g
|
Białko:
4
g
|
Tłuszcze:
5
g
|
Sód:
542
mg
|
Potas:
237
mg
|
Błonnik:
3
g
|
Cukier:
5
g
|
Witamina A:
700
IU
|
Witamina C:
25.2
mg
|
Wapń:
28
mg
|
Żelazo:
1.5
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!