Podstawowy przepis na gnocchi ziemniaczane z dodatkiem mąki pszennej i jajka czyli pyszne, włoskie kopytka „niokki” - bo tej nazwy nie czyta się jako „gnoczi” :).
1kgziemniakówsypkie/mączyste; ugotowane, wystudzone; zmielone w maszynce, przeciśnięte przez prasę do ziemniaków lub dokładnie ugniecione
1szklankamąkityp 00 czyli taka jak do pizzy; mąka włoska o dużej zawartości glutenu
1jajkoopcjonalnie; ciasto z dodatkiem jajka jest miękkie i delikatniejsze po ugotowaniu
1łyżeczkasoliszczypta do ciasta, reszta do gotowania
Instructions
Ziemniaki, mąkę, szczyptę soli i jajko zagniatam w kulę ciasta.
Na delikatnie omączonej stolnicy formuję wałki z ciasta, spłaszczam dłońmi.
Wykrawam kopytka za pomocą noża lub drewnianej łopatki. Każde kopytko delikatnie roluję za pomocą widelca, żeby porobiły się w nim zagłębienia i zaokrągliły brzegi.
Wrzucam do wrzącej, osolonej wody. Przykrywam. Gotuję do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Odcedzam gnocchi i serwuję z oliwą i świeżymi ziołami oraz startym serem lub z ulubionym pesto czy innym sosem.
Gnocchi bezglutenowe - zamiast 1 szklanki mąki typu 00 wykorzystuję uniwersalną mieszankę bezglutenową najlepszą oraz dosypuję 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. UWAGA: ciasto na gnocchi bez glutenu zagniatam z gorących ziemniaków!