Gnocchi ziemniaczane

Gnocchi ziemniaczane

Podstawowy przepis na gnocchi ziemniaczane z dodatkiem mąki pszennej i jajka czyli pyszne, włoskie kopytka „niokki” - bo tej nazwy nie czyta się jako „gnoczi” :).
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 40 min
Całkowity czas: 1 godz.
Danie: Danie główne, Dodatek do obiadu
Kuchnia: Włoska
Keyword: gnocchi ziemniaczane
Liczba porcji: 60 sztuk (ok.)
Kalorie: 17kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 1 kg ziemniaków sypkie/mączyste; ugotowane, wystudzone; zmielone w maszynce, przeciśnięte przez prasę do ziemniaków lub dokładnie ugniecione
  • 1 szklanka mąki typ 00 czyli taka jak do pizzy; mąka włoska o dużej zawartości glutenu
  • 1 jajko opcjonalnie; ciasto z dodatkiem jajka jest miękkie i delikatniejsze po ugotowaniu
  • 1 łyżeczka soli szczypta do ciasta, reszta do gotowania

Jak zrobić

  • Ziemniaki, mąkę, szczyptę soli i jajko zagniatam w kulę ciasta.
  • Na delikatnie omączonej stolnicy formuję wałki z ciasta, spłaszczam dłońmi.
  • Wykrawam kopytka za pomocą noża lub drewnianej łopatki. Każde kopytko delikatnie roluję za pomocą widelca, żeby porobiły się w nim zagłębienia i zaokrągliły brzegi.
  • Wrzucam do wrzącej, osolonej wody. Przykrywam. Gotuję do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • Odcedzam gnocchi i serwuję z oliwą i świeżymi ziołami oraz startym serem lub z ulubionym pesto czy innym sosem.

Wskazówki

  1. Jak ugotować ziemniaki
  2. Gnocchi bezglutenowe - zamiast 1 szklanki mąki typu 00 wykorzystuję uniwersalną mieszankę bezglutenową najlepszą oraz dosypuję 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. UWAGA: ciasto na gnocchi bez glutenu zagniatam z gorących ziemniaków!
  3. Najlepsze przepisy na pesto

Nutrition

Serving: 1sztuka (20 g) | Kalorie: 17kcal | Carbohydrates: 3g | Sód: 2mg | Potas: 71mg | Witamina C: 1.9mg | Wapń: 5mg | Żelazo: 0.6mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!