Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Sałatka z ryżu z brokułem
Sałatka z ryżu z brokułem, jarmużem, cebulą i suszonymi pomidorami idealna jako samodzielny posiłek lub pożywna imprezowa przekąska.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
10
minutes
minutes
Cook Time:
15
minutes
minutes
Total Time:
25
minutes
minutes
Course:
Sałatka
Cuisine:
Amerykańska, Europejska
Keyword:
sałatka z ryżu z brokułem
Servings:
4
Calories:
278
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
½
szklanki
ryżu
150
g
brokułów
ugotowane; tylko nieduże różyczki, bez grubych trzonów
1
cebula
średnia; drobno pokrojona
1
ząbek
czosnku
opcjonalnie; pokrojony w drobną kosteczkę
50
g
suszonych pomidorów
odcedzone z zalewy, pokrojone w grube paski
1
garść
jarmużu
można zastąpić świeżym szpinakiem
½
łyżeczki
papryczki chili
opcjonalnie; pokrojona w drobną kosteczkę; część można odłożyć do dekoracji
4
łyżki
majonezu
2
łyżki
soku z pomarańczy
1
łyżka
masła klarowanego
można zastąpić oliwą extra vergine
sól, pieprz
Instructions
Ryż gotuję i odstawiam do wystudzenia.
Cebulę i czosnek szklę na maśle. Przekładam do miski z ryżem.
Dodaję pozostałe składniki i wszystko mieszam w misce. W razie potrzeby doprawiam dodatkowo solą i pieprzem.
Notes
Majonez
- przepis jak zrobić domowy
Jak ugotować fasolę
Jak ugotować ryż
Jak pokroić cebulę
Nutrition
Wielkość porcji:
150
g
|
Kalorie:
278
kcal
|
Węglowodany:
29
g
|
Białko:
4
g
|
Tłuszcze:
16
g
|
Tłuszcze nasycone:
4
g
|
Cholesterol:
15
mg
|
Sód:
184
mg
|
Potas:
520
mg
|
Błonnik:
2
g
|
Cukier:
2
g
|
Witamina A:
2910
IU
|
Witamina C:
82.7
mg
|
Wapń:
74
mg
|
Żelazo:
1.2
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!