Kanapki z jajecznicą

Kanapki z jajecznicą

Najlepsze kanapki z jajecznicą, pomidorem i opcjonalnymi dodatkami, np. awokado, szpinakiem lub sałatą oraz wędliną, rybą lub pasztetem.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 15 min
Całkowity czas: 15 min
Danie: Śniadanie
Kuchnia: Polska
Keyword: kanapki z jajecznicą
Liczba porcji: 2
Kalorie: 255kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 4 kromki chleba może być tostowany i posmarowany cieniutko odrobiną masła lub skropiony oliwą
  • jajecznica z 4 jajek z cebulą
  • ½ awokado pokrojone na plasterki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny do skropienia pokrojonego awokado
  • 4 plastry wędzonego łososia można zastąpić ulubioną wędliną
  • 1 garść listków młodego szpinaku, sałaty lub rukoli
  • 4 plastry pomidora malinowy, dojrzały
  • 1 łyżeczka tymianku, rozmarynu, bazylii lub mieszanki ziół prowansalskich świeże lub suszone zioła
  • sól, pieprz

Jak zrobić

  • Na kromkach chleba układam awokado i łososia/wędlinę.
  • Przykrywam jajecznicą i dokładam listki szpinaku/sałaty/rukoli.
  • Dekoruję pomidorem, posypuję opcjonalnie ziołami i doprawiam solą i pieprzem.

Wskazówki

  1. Jajecznica - przepis na maśle, z cebulą

Nutrition

Serving: 1kromka (ze szpinakiem, awokado i łososiem oraz pomidorem i jajecznicą) | Kalorie: 255kcal | Carbohydrates: 24g | Białko: 12g | Fat: 11g | Tłuszcze nasycone: 5g | Cholesterol: 38mg | Sód: 660mg | Potas: 211mg | Fiber: 1g | Cukier: 2g | Witamina A: 1690IU | Witamina C: 5.9mg | Wapń: 67mg | Żelazo: 2.2mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!