Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Deser z malinami
Prosty deser z malinami na bazie jogurtu naturalnego lub mleka kokosowego, naturalnie słodki dzięki dodatkowi dojrzałych bananów, z chrupiącymi migdałami. Elegancki, łatwy dwukolorowy deser z malin czyli najlepszy deser malinowy dla początkujących.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
15
minutes
minutes
Cook Time:
10
minutes
minutes
Chłodzenie:
1
hour
hour
Total Time:
1
hour
hour
25
minutes
minutes
Course:
Deser
Cuisine:
Polska
Keyword:
deser z malinami
Servings:
3
Calories:
238
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
Warstwa ciemnoróżowa
1
szklanka
malin
½
banana
bardzo dojrzały
1
łyżeczka
agaru
lub 2 łyżeczki żelatyny
1
łyżeczka
syropu klonowego, ksylitolu lub syropu z agawy
opcjonalnie
Warstwa jasnoróżowa
½
szklanki
malin
1
szklanka
mleka kokosowego
lub jogurtu naturalnego
½
banana
bardzo dojrzały
1
łyżeczka
ekstraktu z wanilii
2
łyżeczki
agaru
lub 4 łyżeczki żelatyny
1
łyżeczka
syropu klonowego, ksylitolu lub syropu z agawy
opcjonalnie
DO DEKORACJI
1
szklanka
malin
2
garście
blanszowanych migdałów
świeża mięta
Instructions
Masa ciemnoróżowa
Składniki na ciemnoróżową masę (oprócz agaru/żelatyny) miksuję na gładko w blenderze.
Połowę masy podgrzewam w garnku z agarem/żelatyną, mieszając dokładnie do jego całkowitego rozpuszczenia. Zdejmuję z ognia.
Łyżka po łyżce, dodaję pozostałą masę ciemnoróżową, za każdym razem dokładnie mieszając.
Przelewam masę do pucharków i wstawiam do lodówki do stężenia, na ok. 30 minut.
Masa jasnoróżowa
Przygotowuję dokładnie w ten sam sposób co masę ciemnoróżową. Delikatnie studzę.
Formowanie warstw
Na stężałą masę ciemnoróżową nakładam masę jasnoróżową i wyrównuję powierzchnię. Wstawiam do lodówki do stężenia, na ok. 30 minut.
Dekoruję deser świeżymi malinami, migdałami i miętą i od razu serwuję.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Jak zrobić
jogurt naturalny domowy
Nutrition
Wielkość porcji:
1
pucharek (na bazie agaru i syropu klonowego)
|
Kalorie:
238
kcal
|
Węglowodany:
22
g
|
Białko:
2
g
|
Tłuszcze:
16
g
|
Tłuszcze nasycone:
14
g
|
Sód:
11
mg
|
Potas:
397
mg
|
Błonnik:
5
g
|
Cukier:
10
g
|
Witamina C:
21.2
mg
|
Wapń:
29
mg
|
Żelazo:
2.9
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!